Na hlavný obsah

Lídri EÚ sa zhodli na poskytnutí systémov protivzdušnej obrany Ukrajine, ostro odsúdili útoky Ruska

Zároveň chcú zintenzívniť poskytovanie všetkej potrebnej vojenskej pomoci.

Lídri EÚ sa zhodli na poskytnutí systémov protivzdušnej obrany Ukrajine, ostro odsúdili útoky Ruska
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa vo štvrtok (17. 4.) večer, v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany. Informuje o tom bruselský spravodajca TASR.

V prijatých záveroch k Ukrajine sa uvádza, že EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť poskytovanie všetkej potrebnej vojenskej pomoci vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Lídri EÚ zároveň ostro odsúdili pokračujúce raketové útoky Ruska na civilné a infraštruktúrne ciele a na energetický sektor na Ukrajine. Členské štáty sa zhodli, že zvýšia materiálnu pomoc, najmä v podobe generátorov na výroby elektriny.

V neposlednom rade premiéri a prezidenti privítali aj pokrok pri realizácii návrhu, aby výnosy zo zmrazených ruských aktív v Európe boli použité v prospech Ukrajiny

Pracovná večera bola venovaná aj vzťahom EÚ s Tureckom

Štvrtková pracovná večera bola venovaná aj vzťahom EÚ s Tureckom, kde je snaha zmodernizovať colnú úniu medzi oboma stranami.

Prehĺbeniu vzťahov však podľa nemenovaných diplomatov bráni postoj Cypru, ktorý požaduje, aby akýkoľvek pokrok vo vzťahoch s Ankarou bol podmienený aj pokrokom v severocyperskej otázke na etnicky rozdelenom ostrove.

Na druhej strane, najmä Nemecko dlhodobo vyvíja na EÚ tlak, aby vyslala pozitívny signál Turecku.

Lídri EÚ v prijatých záveroch tvrdia, že EÚ má „strategický záujem na stabilnom a bezpečnom prostredí vo východnom Stredomorí a na rozvoji kooperatívneho a vzájomne výhodného vzťahu s Tureckom“.

Zároveň vyzvali európskych diplomatov, aby pokročili v príprave odporúčaní pre prijatie spoločnej správy s tureckou stranou.

Premiéri a prezidenti pri tejto príležitosti zdôraznili význam pokroku pri riešení takzvanej cyperskej otázky, a to plne v súlade s odporúčaniami a rezolúciami OSN. Tento pokrok podľa záverov zo summitu posilní vzťahy medzi EÚ a Tureckom.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet