Študenti gymnázia v Tisovci pripravujú ovsenú kašu, ktorá spôsobuje spomaľovanie starnutia. Koordinátorka študentskej firmy na gymnáziu v Tisovci Martina Paľová uviedla, že nápad vznikol na základe výskumu žiačky Niny Vavrekovej.
O jedinečnom projekte sa s Martinou Paľovou rozprával redaktor RTVS Radovan Kondrlík v spravodajskom bloku Aktuálne :24:
„Skúmala rastlinu moringa a jej blahodarné účinky na sliepkach. Výskum predstavila žiakom, ktorých napadlo, že môžu vytvoriť ovsenú kašu, do ktorej pridajú moringu. Tá obsahuje látky, ktoré sú pre človeka výživné a pôsobí ako spomaľovač starnutia,“ dodala Martina Paľová.
Vysvetlila, že moringa pochádza z Ázie a Afriky. „Má veľké množstvo antioxidantov, ktoré napomáhajú vitalite a zdravému životnému štýlu,“ doplnila koordinátorka.
Výrobok zhotovujú študenti prostredníctvom študentskej firmy Greenture. „Na základe pripravenej receptúry si navážia jednotlivé ingrediencie a dajú ich do obalov, ktoré si tlačia samotní študenti. Lepia ich tiež lepidlom, ktoré vyrobili z potravín, ktoré sú konzumné,“ uzavrela Martina Paľová.