Na hlavný obsah

Byty pre rodiny v núdzi opraví nezisková organizácia. Mesto na to nemá peniaze

Štáb RTVS sa bol pozrieť na jeden zo šiestich takýchto bytov.

Byty pre rodiny v núdzi opraví nezisková organizácia. Mesto na to nemá peniaze
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Šesť malometrážnych mestských bytov v Košiciach prenajmú rodinám v núdzi. Ešte predtým ich treba opraviť. Postará sa o to nezisková organizácia Úsmev ako dar. Mesto má podobných bytov viac. Mnohé sú však v zlom stave. Radnica si ich rekonštrukciu dovoliť nemôže.

Štáb RTVS sa bol pozrieť na jeden zo šiestich bytov, ktorý je na sídlisku Terasa. Má 21 štvorcových metrov, podobne ako ostatné. Mesto ich prenajalo Úsmevu ako dar pod podmienkou, že ich na vlastné náklady opraví tak, aby v nich mohli bývať košické rodiny.

„Treba ich kompletne zrekonštruovať – od inžinierskych sietí, cez strop, podlahu až po sanitu,“ priblížil manažér organizácie Úsmev ako dar pre východné Slovensko Radoslav Dráb.

Opravy bytov plánuje organizácia zaplatiť z príspevkov od individuálnych darcov. Odhaduje, že budú stáť približne 100-tisíc eur. „Určite to budú ‚vyžobrané prostriedky‘, či už je to asignačná daň alebo dve percentá,“ dodal Dráb.

Úsmev ako dar má aktuálne na zozname 38 rodín v Košiciach, ktoré akútne potrebujú domov. Ešte nie je rozhodnuté, ktoré z nich ho budú mať v jednom zo šiestich bytov. Prenájom je schválený na pätnásť rokov.

„Sústredíme sa na rodiny, kde hrozí odňatie dieťaťa do ústavnej starostlivosti. Aby rodina zostala spolu. Momentálne na Slovensku prevádzkujeme 61 takýchto bytov,“ priblížil Dráb.

V reportáži, ktorú pre Správy :24 pripravili redaktori RTVS Ondrej Behún a Kristína Plajdicsková, sa pozrite na nájomné byty v Košiciach:

Na renováciu ďalších bytov nie sú peniaze

Rodinám pomáhajú aj sociálni pracovníci či psychológovia. „Je to jedna z veľmi dobrých možností a príležitostí, ako týchto ľudí aj posunúť a podporiť. Trend bezdomovectva stále rastie,“ uviedla vedúca Charitného domu sv. Alžbety v Košiciach Soňa Hlaváčová.

Košice majú približne 30 neobývateľných, ešte väčších bytov. Mesto však na ich renováciu nemá zdroje.

„Určite ich chceme pre potreby pomoci ľuďom v núdzi. Mesto nie je v dobrej finančnej kondícii. Preto si nemôže dovoliť všetky byty, ktoré sú v takom stave, ako týchto šesť bytov, rýchlo a promptne ich treba opraviť a zrekonštruovať,“ povedala viceprimátorka mesta Košice Lucia Gurbáľová.

Podľa radnice sa podobný projekt už osvedčil. V spolupráci s nadáciou DEDO. Tá má prenajatých štrnásť bytov, ktoré však opravilo mesto.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny