Na hlavný obsah

Internet zaplavili správy o nebezpečnom jedovatom hmyze: Je májka fialová naozaj premnožená?

Májky sa na Slovensku vyskytujú bežne.

Internet zaplavili správy o nebezpečnom jedovatom hmyze: Je májka fialová naozaj premnožená?
Májka fialová. Foto: ČTK/Motyčka Vladimír

Slovenský internet začiatkom týždňa zaplavili správy o premnožení májky fialovej, jedovatého druhu hmyzu, ktorý sa u nás bežne vyskytuje. Na to, aby sa tento druh premnožil, však musí mať podmienky, ktoré u nás nepozorujeme. Potvrdil to pre spravodajský web spravy.rtvs.sk Marek Semelbauer z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied (SAV).

Keďže larvy májok sa živia iba larvami samotárskych včiel, najmä pieskarok, ktoré hniezdia v zemi, museli by sme najprv pozorovať zvýšený výskyt týchto včiel. K tomu však nedochádza, práve naopak.

„Samotárskych včiel ubúda. Dokonca práve pieskarky sú pravdepodobne ohrozené otepľovaním klímy, pretože neznášajú vysoké teploty. Prestávajú byť aktívne pri teplote vyššej ako 25 stupňov, pretože sa prehrejú. Presne preto sú to prevažne jarné včely,“ uviedol Semelbauer.

Ďalej vysvetlil, že dojem premnoženia môže vznikať tým, že sa májky môžu zhromažďovať za účelom párenia. Práve preto ich môžeme pozorovať desiatky aj na pomerne malej ploche. Podobné správanie možno pozorovať aj napríklad pri hlucháňoch. „Stretávajú sa na tokaniskách zo širšieho okolia, nikto kvôli tomu netvrdí, že sú premnožené,“ podotkol.

Semelbauer doplnil, že sa dá s istotou povedať, že májky do pár týždňov vymiznú, rovnako, ako vymiznú samotárske včely. Objavia sa potom znovu až o rok. Ďalej zdôraznil, že májky sa v Európe vyskytovali dávno pred nami. Strach z májok označil za prehnaný. „Stačí ich jednoducho nechytať do rúk,“ uzavrel.

Májky, ktorých výskyt pozorujeme v súčasnosti, patria do rodu Meloe. Na Slovensku však žijú aj ich iné druhy, vrátane letných. Vývojom sa viažu na teplomilné lúčne koníky, hlavne koníka ružovokrídleho. I keď sú početnejšie, ide len o dočasné, zhruba týždeň trvajúce zhromaždenia, čo neznamená žiadne premnoženie.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko