Na hlavný obsah

Tisíce ľudí v Budapešti protestovali proti Orbánovej vláde. Žiadali lepšiu ochranu detí

Podľa nich nedokázala zabrániť zneužívaniu detí.

Tisíce ľudí v Budapešti protestovali proti Orbánovej vláde. Žiadali lepšiu ochranu detí
Ľudia protestujú pred maďarským ministerstvom vnútra v Budapešti. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí v piatok (26. 4.) vyšli do ulíc maďarskej metropoly Budapešti na protest proti vláde premiéra Viktora Orbána. Demonštranti vedení niekdajším Orbánovým spojencom a teraz hlavným rivalom Péterom Magyarom rovnako požadovali reformu zákona o ochrane detí, informovala agentúra AP.

Demonštranti sa zhromaždili pred ministerstvom vnútra v Budapešti a vyzývali na odstúpenie jeho šéfa Sándora Pintéra. Podľa nich totiž nedokázal zabrániť sexuálnemu zneužívaniu detí v štátom spravovaných inštitúciách.

Táto téma vo februári otriasla maďarskou politickou scénou, ktorej od roku 2010 dominuje Orbán a jeho strana Fidesz. Vyšlo totiž najavo, že prezidentka Katalin Nováková udelila v apríli 2023 milosť mužovi odsúdenému na väzenie za to, že kryl sexuálne zneužívanie chlapcov svojim nadriadeným v detskom domove.

Prezidentka sa 10. februára pod tlakom verejnej mienky a podľa maďarských opozičných médií na priamy pokyn premiéra Orbána vzdala funkcie hlavy štátu.

„Máme vládu, ktorá tvrdí, že podporuje rodiny. Je to vláda, ktorá predstiera, že je kresťanská. Vláda, ktorá klame, že podporuje deti. Je to vláda, ktorá klame, že podporuje mier,“ povedal demonštrantom Magyar.

Štyridsaťtriročný právnik Magyar dokázal v posledných týždňoch zvolať veľké protesty a označujú ho za najhlasnejšieho premiérovho kritika pred voľbami do Európskeho parlamentu.

Niekdajší Orbánov spojenec jeho vládu viní z rozsiahlej korupcie aj z toho, že okolo seba vytvorila centralizovanú propagandistickú mašinériu. Orbánovi spolupracovníci obvinenia odmietajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet