Na hlavný obsah

V Maďarsku vzniká nová strana. Zakladá ju kritik Orbánovej vlády a organizátor masových protestov

Péter Magyar zakladá Stranu rešpektu a slobody - TISZA.

V Maďarsku vzniká nová strana. Zakladá ju kritik Orbánovej vlády a organizátor masových protestov
Péter Magyar medzi účastníkmi protestu v Budapešti. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Maďarský právnik a niekdajší bruselský diplomat administratívy premiéra Viktora Orbána Péter Magyar, ktorý zmobilizoval v uplynulých týždňoch dva masové protesty proti Orbánovmu režimu, zakladá politickú stranu TISZA – Tisztelet és Szabadság Párt (Strana rešpektu a slobody). Vyplýva to zo statusu Magyara, zverejneného vo štvrtok (11. 4.) na Facebooku.

Šéfovi úradu vlády Gergelyovi Gulyásovi pri tejto príležitosti Magyar adresoval výzvu. V nej žiada, aby Orbánova vláda nerobila prekážky vo štvrtkovom zaregistrovaní tejto strany. „Neklesnite na úroveň Ruska!“ napísal v statuse.

Magyar ďalej podčiarkol, že nie je pravda, že by bol zástancom pokračovania vojny na Ukrajine. „Nepodporujem dodávky zbraní Ukrajine cez Maďarsko,“ zdôraznil a dodal, že má obavy o Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti. Preto podporuje všetky diplomatické snahy, ktoré pomáhajú chrániť ich životy a znovu získať späť ich menšinové práva.

Podľa neho však treba opakovane konštatovať, že agresorom je Rusko, je to útočiaca strana. Putin začal vojnu a on ju môže aj ukončiť,“ vyhlásil Magyar.

Na protivládny protest, ktorý Magyar zorganizoval minulú sobotu v Budapešti pod heslom „Národný pochod a demonštrácia za nové Maďarsko“ prišlo podľa odhadu polície 250-tiic ľudí. Podľa organizátorov ich mohlo byť aj 400-tisíc.

„Fidesz zradil vlastných voličov. Táto moc nie je kresťanská, ani konzervatívna, ale ani buržoázna. To, čo vidíme, je posledný zúfalý pokus vládnucej triedy v bezvýchodiskovej situácii udržať si ukradnuté bohatstvo a moc,“ povedal Orbánov kritik v prejave pred budovou parlamentu.

Magyar vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch na protest proti praktikám Orbánovej vlády. Pre verejnosť sa stal známym po vypuknutí aféry okolo amnestie v pedofilnej kauze, pre ktorú vo februári odstúpila maďarská prezidentka Katalin Nováková.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet