Na hlavný obsah

Útočník, ktorý v nákupnom centre v Sydney dobodal šesť ľudí, sa podľa polície zrejme zameral na ženy

Päť zo šiestich obetí boli ženy.

Útočník, ktorý v nákupnom centre v Sydney dobodal šesť ľudí, sa podľa polície zrejme zameral na ženy
Austrálska polícia blokovala ulicu neďaleko miesta činu v Sydney po tom, ako bolo v nákupnom centre dobodaných niekoľko ľudí. Foto: TASR/AP

Útočník, ktorý v sobotu (13. 4.) v nákupnom centre v Sydney dobodal šesť ľudí, kým ho zastrelila polícia, sa zrejme zameral na ženy.

S odvolaním sa na pondelkové vyhlásenie austrálskej polície o tom informovala agentúra Reuters. Päť zo šiestich obetí sobotňajšieho útoku boli ženy, rovnako väčšina z 12 zranených.

„Je to zrejmé mne aj detektívom, že sa páchateľ zameral na ženy a vyhol sa mužom,“ povedala v televíznom vysielaní Karen Webbová, policajná komisárka austrálskeho štátu Nový Južný Wales.

„Tie zábery hovoria za všetko, však? Je to určite línia, ktorú budeme vyšetrovať,“ dodala komisárka s odvolaním sa na zábery, ktoré sa cez víkend šírili na sociálnych sieťach.

Na nich sa zdá, že sa páchateľ, 40-ročný Joel Cauchi, mužom skôr vyhýbal. Jediný muž, ktorý pri sobotňajšom útoku zahynul, pracoval ako ochranka obchodného strediska.

Cauchi mal v minulosti psychické ťažkosti, uviedla v skoršom vyhlásení polícia. Nič podľa nej nenasvedčovalo tomu, že by jeho útok bol ideologicky motivovaný.

V Austrálii platia jedny z najprísnejších zákonov pre držanie zbraní na svete a útoky s podobným počtom mŕtvych a zranených sú tam veľmi zriedkavé.

V krajine sú v pondelok vlajky na počesť obetí spustené na pol žrde a večer sa na bielej konštrukcii známej opery v Sydney objaví čierna stuha, píše Reuters. Na miesto činu neďaleko pláže Bondi Beach stovky ľudí položili kvety.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet