Na hlavný obsah

V Afrike zadržali kajúcnika a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu

Bol jedným z kľúčových svedkov vo veľkých kauzách.

V Afrike zadržali kajúcnika a bývalého námestníka SIS Borisa Beňu
Bývalý námestník Slovenskej informačnej služby Boris Beňa. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

V africkej Konžskej demokratickej republike zadržali kajúcnika a bývalého námestníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Borisa Beňu. V stredu (17. 4.) o tom informoval portál Noviny.sk. Potvrdil to aj jeho právny zástupca Peter Kubina

„Podarilo sa mi overiť informáciu, že Borisa Beňu zadržali v Konžskej demokratickej republike. Dôvody zadržania nepoznám,“ povedal pre TASR Kubina.

Priblížil, že Beňa nie je v pátraní slovenských orgánov. „V Konžskej demokratickej republike je legálne, pracovne, približne pol roka. Slovenské úrady o vycestovaní vopred informoval, lebo má v rámci podmienečného trestu uložený probačný dohľad,“ podotkol. Beňa sa podľa Kubinu plánoval najbližšiu nedeľu (21. 4.) vrátiť na Slovensko.

Ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že s otázkou o zadržaní odporúča kontaktovať orgány činné v trestnom konaní. Hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová uviedla, že policajti informáciou o Beňovom zadržaní nedisponujú. V prípade dôvodov zadržania sa podľa nej je potrebné obrátiť na príslušné orgány africkej krajiny.

V roku 2021 bol Beňa odsúdený na trojročný trest s podmienečným odkladom na päť rokov. Dostal aj peňažný trest 14-tisíc eur.

Špecializovaný trestný súd vtedy schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Beňom za zločin prijímania úplatku a prečiny ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Zadržaný bol v rámci akcie Judáš začiatkom decembra 2020.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko