Na hlavný obsah

Opozícii sa nepozdáva bezpečnostná previerka Pavla Gašpara, pýtať sa ho chce na mimoriadnom výbore

Jeho otec sa členstva vo výbore plánuje vzdať v apríli.

Opozícii sa nepozdáva bezpečnostná previerka Pavla Gašpara, pýtať sa ho chce na mimoriadnom výbore
Na snímke Pavol Gašpar. Foto: TASR/Jakub Kotian

Slovenská informačná služba (SIS) pod vedením nového námestníka Pavla Gašpara vyvoláva podľa opozície množstvo otázok.

Predvolali si ho preto na zasadnutie mimoriadneho parlamentného výboru na kontrolu SIS. Nepozdáva sa im napríklad jeho bezpečnostná previerka. Koalícia naopak pripomína, že ak ju Pavol Gašpar získal, spĺňa náročné kritériá.

Pavol Gašpar sa stal námestníkom SIS s kompetenciou riadiť ju vďaka zmene jej štatútu. Keďže ide o utajovaný dokument, nie je zrejmé, či a ako sa upravili kompetencie námestníka Tomáša Rulíška, ktorý ju riadil posledné mesiace.

„Dnes je niekto poverený riadením spravodajskej služby spôsobom, že keď sa ma opýtate, koľko máme riaditeľov, tak vám nemôžem presne povedať,“ povedal člen Výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS Martin Dubéci (Progresívne Slovensko).

„Odo dňa ustanovenia do funkcie je poverený výkonom práv, povinností a zodpovednosti riaditeľa SIS námestník riaditeľa SIS Pavol Gašpar. K akýmkoľvek iným personálnym otázkam, vrátane vami požadovaného rozsahu informácií, sa SIS konzistentne verejne nevyjadruje,“ uviedla hovorkyňa SIS Katarína Némová.

Reakcii opozície na nového námestníka SIS Pavla Gašpara sa v Správach RTVS venovala redaktorka Katarína Wildová:

Opozícia zvolala mimoriadny výbor

Pre nejasnosti okolo kompetencií nového námestníka zvolala opozícia na budúci týždeň mimoriadne rokovanie parlamentného výboru na kontrolu SIS. Predsedníčka výboru Mária Kolíková (SaS) priblížila, že chcú, aby sa Gašpar predstavil členom výboru a aby im predostrel svoje ciele.

„Myslím si, že to všetko mohlo prebehnúť na riadnom výbore. Preto zvažujeme, či sa výboru vôbec zúčastníme. Hovorím za koaličných poslancov,“ povedal člen Výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a otec Pavla Gašpara – Tibor Gašpar (Smer-SD).

Opozícia sa chce na štatút SIS pozrieť zblízka a časť, ktorá upravuje kompetencie novému námestníkovi, by chcela odtajniť.

„Podáme aj podnet na Generálnu prokuratúru SR, aby v rámci všeobecného dohľadu nad zákonnosťou preverila, či vôbec týmto spôsobom môže byť zmenené vedenie SIS a či toto doplnenie štatútu SIS je v súlade so zákonom,“ dodala členka výboru Zuzana Števulová (Progresívne Slovensko).

Podľa Tibora Gašpara ide o „hysterickú reakciu“. „Mali sme výbor, kde sme sa oboznamovali so zmenou štatútu. Prijali sme uznesenie, že nedošlo k žiadnemu porušeniu zákona o SIS,“ dodal.

Bezpečnostná previerka

Opozícii sa nepozdáva ani bezpečnostná previerka, ktorú Pavol Gašpar musí mať, keď chce viesť tajnú službu. Ešte pred dvoma týždňami sme sa na to pýtali jeho otca Tibora Gašpara. Odpovedal, že previerku jeho syn určite nemá a nevie, či o ňu požiadal.

„Kedy pán Gašpar požiadal o previerku na prísne tajné, a ako dlho trvalo ju spracovať? Pretože previerka na prísne tajné trvá šesť až deväť mesiacov,“ uviedol poslanec NR SR Juraj Krúpa (SaS). Na to, kedy Pavol Gašpar požiadal o bezpečnostnú previerku a v akom stupni ju získal, sme sa opýtali aj informačnej služby.

„Proces vykonávania bezpečnostných previerok je v súlade s príslušnou zákonnou úpravou utajovanou skutočnosťou,“ priblížila hovorkyňa SIS Némová.

„Domnievam sa, že má previerku na stupeň prísne tajné. Neviem, kedy požiadal a v akom časovom horizonte sa previerka vykonávala. Bude to určite primeraná doba, a to aj vo vzťahu k všetkým previerkam, ktoré sa robia alebo robili v minulosti,“ povedal Tibor Gašpar.

Potvrdil tiež, že tak ako avizoval, teraz sa vzdá funkcie člena vo výbore na kontrolu informačnej služby. Urobí tak na aprílovej schôdzi parlamentu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko