Na hlavný obsah

V Česku rastie počet nakazených čiernym kašľom, za týždeň ich pribudli stovky

Zdravotný ústav spolu eviduje 7 888 nakazených.

V Česku rastie počet nakazených čiernym kašľom, za týždeň ich pribudli stovky
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash

Za uplynulý týždeň v Česku evidujú 1 494 nových prípadov čierneho kašľa. Ide o najvyšší nárast od začiatku roka. S odvolaním sa na Štátny zdravotný ústav o tom informuje spravodajský portál Českej televízie.

Ústav dokopy eviduje 7 888 nakazených. Najviac z nich je vo vekovej skupine stredoškolákov, teda osôb medzi 15. a 19. rokom života. Zdravotníci pripomenuli, že vyšší počet nakazených evidovali naposledy na konci 50. rokov minulého storočia, teda krátko po spustení očkovania proti tomuto ochoreniu.

Chorobou sa nakazilo aj 199 detí do jedného roka. Portál ČT24 upozornil, že tieto deti nemusia byť ešte plne zaočkované.

Ochoreniu v krajine podľahli už traja pacienti, vrátane jedného novorodenca. Za predošlý týždeň žiadne úmrtie v súvislosti s čiernym kašľom nepribudlo. Dosiaľ potrebovalo hospitalizáciu 2,3 percenta pacientov.

Ľudia sa očkujú

Čierny kašeľ je vysoko infekčné bakteriálne ochorenie, ktoré napáda pľúca a dýchacie cesty. Šíri sa kvapôčkovo, teda pri kašľaní nakazenej osoby. Spôsobujú ho baktérie v ústach, nose a hrdle infikovaného.

Podľa informácií českého ministerstva zdravotníctva, na ktoré sa ČT24 odvoláva, sa tento rok proti čiernemu kašľu nechalo zaočkovať 45-tisíc ľudí. Ide o takmer dvojnásobný nárast oproti minulému roku, kedy tak spravilo necelých 24-tisíc ľudí.

Odborníci odporúčajú preočkovať sa najmä tehotným osobám – po pôrode chránia protilátky aj novorodenca a pre nich je práve toto ochorenie najnebezpečnejšie. Môžu sa u nich totiž rozvinúť život ohrozujúce komplikácie.

Preočkovanie detí medzi piatimi a šiestimi rokmi a tiež 10. a 11. rokom života, by mali ich rodičia skontrolovať. ČT24 pripomína, že vakcín, ktoré pre deti hradí verejné zdravotné poistenie, je dostatok.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet