Na hlavný obsah

Mladá mamička tvrdí, že druhé dieťa by už zaočkovať nedala. Vakcíny deťom zachraňujú životy, upozorňuje pediater

Prípadov čierneho kašľa na Slovensko je stále viac.

Mladá mamička tvrdí, že druhé dieťa by už zaočkovať nedala. Vakcíny deťom zachraňujú životy, upozorňuje pediater
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Počet prípadov čierneho kašľa na Slovensku pribúda. Kým za celý minulý rok zdravotníci zaznamenali 223 prípadov, od začiatku tohto roka ich bolo už viac ako 300. Odborníci upozorňujú, že najzraniteľnejšie sú deti do jedného roka. Tvrdia, že najúčinnejšou ochranou je očkovanie.

Mladá mamička hovorí o zlej skúsenosti s očkovaním svojho dieťaťa. Keďže mal, podľa nej, nežiaducu reakciu, na ďalšiu vakcináciu ho už nepriviedla. Ak by mala ďalšie dieťa, zaočkovať ho nedá vôbec, ani proti čiernemu kašľu.

„Viem, že je to nebezpečné ochorenie, ale v dnešnej dobe sa to dá veľmi elegantne a je inak dostupná liečba, ako bola v minulosti. To, že by ho prekonalo moje dieťa, mu dáva zaručene väčšiu imunitu, ako vakcína,“ tvrdí mama sedemročného syna.

Prečo prípady čierneho kašľa pribúdajú zisťoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Miroslav Lyko:

V okresoch Nitra, Zlaté Moravce a Šaľa vlani zaznamenali 11 prípadov čierneho kašľa. Za prvé tri mesiace tohto roka 18, dvaja ľudia skončili v nemocnici.

„V šiestich prípadoch išlo o plne zaočkované osoby, v siedmich prípadoch osoby neboli vôbec zaočkované a v piatich prípadoch chýbal záznam o očkovaní,“ informovala regionálna hygienička v Nitre Katarína Tináková.

Nárast počtu ochorení hygienička pripisuje aj nižšej kolektívnej imunite. V niektorých obvodoch Nitrianskeho kraja klesla pod 90 percent.

Jediná ochrana je očkovanie

Detský lekár upozorňuje, že jedinou ochranou proti tejto infekcii je očkovanie. To podľa neho na Slovensku ročne zachráni život zhruba stovke detí.

„Problémom sú deti, ktoré ešte neboli dostatočne zaočkované, nemali tri dávky. Dostatočná imunita je po druhej – tretej dávke. Teda najrizikovejšie sú deti do šesť mesiacov, keď majú aj atypický priebeh, ktorý môže spôsobiť až zadusenie,“ ozrejmil pediater Peter Visolajský.

Infektológ preto odporúča očkovanie tehotným ženám, a to v druhom a treťom trimestri. „Lebo aj ich novonarodené deti budú mať od nich protilátky, pretože prechádzajú cez placentu na dieťa,“ dodal Peter Sabaka.

Odborníci radia preočkovanie proti čiernemu kašľu aj ostatným dospelým, napríklad v rámci pravidelného očkovania proti tetanu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko