Na hlavný obsah

V Nemecku odštartovali jeden z najväčších súdnych procesov. „Ríšski občania“ plánovali v krajine prevrat

Vyšetrovací spis má 400-tisíc strán, stranová obžaloba 600.

V Nemecku odštartovali jeden z najväčších súdnych procesov. „Ríšski občania“ plánovali v krajine prevrat
Obžalovaní prichádzajú do súdnej siene počas začatia procesu na súde v nemeckom Stuttgarte 29. apríla 2024. Foto: RTVS/dpa

Začiatok prvého procesu s takzvanými Ríšskymi občanmi, ktorí plánovali v Nemecku prevrat, sprevádzajú mimoriadne bezpečnostné opatrenia.

Na súde v Stuttgarte čelí obvineniu z vlastizrady a príslušnosti k teroristickej organizácii deväť členov vojenského krídla skupiny. Tiež bývalí príslušníci Bundeswehru (pozn. red. ozbrojené sily Spolkovej republiky Nemecko) a polície. Ide o jeden z najväčších procesov novodobého Nemecka.

Príslušníci vojenského krídla Ríšskych občanov plánovali prepadnúť najprv Bundestag (nemecký parlament) a vyvolať chaos v krajine. Skupina obžalovaných v Stuttgarte sa podľa vyšetrovateľov podieľala na zakladaní vojenských jednotiek na obranu vlasti.

Počas razií zhabala polícia takmer 1 200 pušiek a samopalov, asi 150-tisíc kusov munície, stovky sečných a bodných zbraní, satelitné telefóny, ale aj pol milióna eur v hotovosti.

„Bude to napínavý proces, lebo vyšetrovatelia Spolkového kriminálneho úradu a prokuratúry až veľmi podrobne skúmali všetky dôkazy,“ ozrejmil pre RTVS redaktor nemeckej televízie MDR Ludwig Kendzia.

„Vyšetrovací spis má 400-tisíc strán, ktoré sú zhrnuté do 600 stranovej obžaloby. Takže skupina je veľmi dobre zmapovaná, vrátane protokolov z odpočúvaných telefonátov a podobných záznamov,“ dodal.

Obvinení sú aj vysokopostavení ľudia

Celkovo čelí obvineniu 27 osôb vrátane bývalej poslankyne za populistickú alternatívu pre Nemecko AfD Birgit Malsack Winkemannovej, Heinricha XIII Princa Reussa či bývalého dôstojníka Bundeswehru Rüdigera von Pescatoreho.

Podľa obžaloby skupina verila rôznym konšpiračným mýtom a bola presvedčená aj o tom, že Nemecko údajne ovládajú zločinecké elity. Ďalší proces, tentokrát s tvrdým jadrom skupiny, sa začne 21. mája vo Frankfurte nad Mohanom.

Tam bude reč aj o Slovensku. Obžalovaný princ Reuss a von Peskatore boli vo februári v roku 2022 v Bratislave, kde sa stretli s kontaktnými osobami z Ruskej federácie, ale aj zo Slovenska. Zatiaľ nie je jasné, s kým konkrétne sa tam stretli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet