Na hlavný obsah

Za útokom na české muničné sklady vo Vrběticiach bola ruská vojenská tajná služba, potvrdilo vyšetrovanie

Dva sklady vybuchli už pred takmer desiatimi rokmi.

Za útokom na české muničné sklady vo Vrběticiach bola ruská vojenská tajná služba, potvrdilo vyšetrovanie
Výbuch skladu vo Vrběticiach. Foto: X/ NEXTA

Vyšetrovanie českej Národnej centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) potvrdilo, že za útokom na muničné sklady vo Vrběticiach pred takmer desiatimi rokmi stála ruská vojenská tajná služba GRU. Oznámila to česká Bezpečnostná informačná služba (BIS).

Prvý sklad vo Vrběticiach vybuchol v októbri, druhý v decembri 2014. Pri prvom výbuchu zomreli dvaja ľudia. Sklady si prenajímala ostravská firma Imex Group.

„NCOZ odviedla špičkovú prácu na veľmi zložitom prípade. Ukázala, že dôstojníci ruskej vojenskej spravodajskej služby GRU vykonali na našom území odporný útok. Vyžiadal si životy dvoch nevinných českých občanov a spôsobil miliardové škody na majetku,“ uviedol riaditeľ BIS Michala Koudelka.

Podľa jeho slov je zásadné, že sa potvrdili informácie získané BIS v spolupráci s českou políciou.

„Rusko vykonalo na našom území akt štátneho terorizmu. Možno nejde o úplné prekvapenie. No je to dôkaz toho, že Rusko proti nám dlhodobo vedie hybridnú vojnu a nemyslí to s nami dobre,“ reagoval premiér ČR Petr Fiala vo videoodkaze zverejnenom na sociálnej sieti.

Pavel: Išlo o pripravenú akciu

Český prezident Petr Pavel považuje za správne, že vinníka jednoznačne označila polícia. „Išlo o pripravenú akciu uskutočnenú vojakmi Ruskej federácie. Zavraždili pri nej dvoch českých občanov a spôsobili miliardové škody, ktoré budeme riešiť ešte desiatky rokov,“ dodal.

Rusko tým podľa neho napadlo suverenitu Česka „najbrutálnejším spôsobom“ od invázie v roku 1968. Napísal to na sociálnej sieti X.

Podľa českého ministra vnútra Víta Rakušana sa preukázalo , že za výbuchmi sú príslušníci ruskej spravodajskej služby GRU. Ich motívom podľa neho bolo zabrániť dodaniu zbraní a munície do oblastí, kde ruská armáda vykonávala svoje operácie. Vyšetrovanie označil minister za „extrémne náročné“, citoval ho server iDNES.cz.

Podozriví sa podľa šéfa rezortu vnútra nachádzajú v Rusku a tamojšie orgány odmietajú vybaviť českú žiadosť o ich vydanie s tým, že by to mohlo poškodiť záujmy Ruska. Polícia podľa jeho slov vyčerpala všetky možnosti získať ďalšie dôkazy a informácie potrebné na začatie trestného konania, prípad preto odložila.

Prípadu vo Vrběticiach sa venovala v Správach RTVS aj redaktorka Katarína Vítková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet