Na hlavný obsah

Väčšine ambulancií sa skončili zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Nové nepodpísali, no nezaviedli ani avizované poplatky

Ministerka zdravotníctva sa chystá požiadať rezort financií o peniaze navyše.

Väčšine ambulancií sa skončili zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Nové nepodpísali, no nezaviedli ani avizované poplatky
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Väčšine ambulancií sa skončili zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Nové stále nepodpísali. Pacientov sa zmena nedotkla. Od tohto mesiaca chceli lekári zaviesť nové poplatky alebo zvýšiť súčasné. Zatiaľ tak neurobili. Ministerka zdravotníctva sa chystá požiadať rezort financií o peniaze navyše.

Asociácia súkromných lekárov a Zväz ambulantných poskytovateľov zastupujú zhruba 5-tisíc všeobecných lekárov a špecialistov. Koncom marca sa im skončili zmluvy so zdravotnými poisťovňami. Na nových podmienkach sa stále nedohodli.

„Realita dnešných dní je taká, že takmer všetky náklady sa im zvyšujú na úrovni minuloročnej inflácie, ktorá je vo výške 10,5 percent. Matematika je exaktná veda, ktorá vás nepustí a bohužiaľ sú v strate,“ uviedla výkonná riaditeľka Zväzu ambulantných poskytovateľov Naďa Trenčanská Bedušová.

Peniaze, ktoré im pridelil rezort zdravotníctva, nestačia. Chceli by dostať viac. Na dohodu zostávajú posledné dva týždne, kým skončí tzv. dohodovacie konanie. Poisťovňa Dôvera, považuje štátom vyčlenené peniaze pre ambulantný sektor za nedostatočné a za pravdu jej dáva aj Union.

Zmluvám ambulancií s poisťovňami sa v Správach RTVS venovala Veronika Čokinová:

„Bez dofinancovania verejného zdravotného poistenia nebude možné pokryť všetky náklady spojené s uhrádzaním zdravotnej starostlivosti a liekov,“ vyhlásila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Kristína Baluchová.

Lekári rokovali aj s ministerkou

O peniazoch rokovali lekári aj so šéfkou zdravotníckeho rezortu. Zhodli sa na tom, že ambulantný sektor bude treba počas roka dofinancovať. Zástupcovia oboch združení po stretnutí upozornili, že zmluvy s poisťovňami na celý rok nepodpíšu.

„Ak aj zmluvy budeme podpisovať za súčasných podmienok, tak určite nie dlhšie ako do 30. septembra s tým, že každý poskytovateľ je podnikateľom, manažuje si svoju ambulanciu. Vzhľadom na náklady musí nejakým spôsobom prežiť, takže každý sa zariadi presne podľa tej situácie, v akej sa nachádza,“ povedala Bedušová.

„Pre jednotlivých poskytovateľov dáme usmernenie, ktoré bude v platnosti. To znamená, že ak poskytovateľ nebude mať dostatočné financovanie na to, aby prežil, aby zabezpečil fungovanie svojej zdravotnej starostlivosti, tak bude musieť vyberať poplatky,“ informoval prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šoth.

„Urobím všetko preto, aby sme tie peniaze s ministrom financií vyrokovali. Garantovali sme, že nedopustíme, aby sa platili hocijaké poplatky, tobôž poplatky, ktoré sú nejakým spôsobom kreatívne,“ dodala ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

Niektorí lekári podľa Zväzu ambulantných poskytovateľov zvažujú, že s poisťovňami napokon nepodpíšu žiadne zmluvy. Pacienti by tak u nich museli platiť za všetko. Tento týždeň požiadali o ukončenie zmlúv traja lekári.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko