Na hlavný obsah

Vážne chorým pacientom v španielskej nemocnici pomáhajú v liečbe štvornohí kamaráti

Terapia nepomáha len pacientom.

Vážne chorým pacientom v španielskej nemocnici pomáhajú v liečbe štvornohí kamaráti
Psy pri pacientovi v španielskej nemocnici. Foto: RTVS

Pacientom na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS) v španielskej metropole Barcelona pomáhajú v liečbe psy. Do nemocnice chodia na návštevy pravidelne. Psia terapia nepomáha len pacientom, ale aj zdravotníckemu personálu.

Tridsaťštyri ročný Joel sa dlhodobo lieči na jednotke intenzívnej starostlivosti. Čas strávený v nemocnici mu postupne zvyšoval hladinu stresu.

„Keď mi povedali, že musím ostať v nemocnici a nikto nevedel na ako dlho, cítil som, že mentálne upadám. Všetko sa rúcalo. Keď som sa dozvedel, že sem budú chodiť psy bolo to pre mňa wow. Mám pocit, že odvtedy sa cítim oveľa lepšie,“ uviedol Joel.

Psej terapii v španielskej nemocnici sa v relácii Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Filip Jackuliak:

Terapia so psami je v nemocnici dvakrát do týždňa. „Keď prišli so psom a položili ho na mňa, začal som plakať, pretože som si spomenul na toho môjho, ktorý na mne tiež sedáva. Dajú vám všetko, bez ohľadu na to, ako sa k nim správate a sú veľmi lojálni, len sa pozrite,“ dodal Joel.

Lekári z barcelonskej nemocnice pozorne sledujú reakcie pacientov na psiu terapiu. Spoločne spustili netradičný výskum. „Výskum zakladáme na odbere vzoriek slín od pacientov pred a po terapii zvieratami. Zisťujeme, či sa hladina niektorých látok, ktoré súvisia so stresom, ako je kortizol, zníži,“ ozrejmila lekárka na JIS Lucia Picazo.

Na psiu terapiu sa netešia len pacienti, ale aj personál nemocnice. „Vidíme reakcie pacientov ale aj personálu jednotky. Prijali ich, dokonca k nim chodia aj iní ľudia z ostatných oddelení a chcú sa ich dotknúť. Niektorí si už s nimi vytvorili aj puto. Vždy je tu skvelá atmosféra,“ povedala vedúca projektu príbuzenskej zvieracej terapie Maribel Vida.

Pacienti, ktorí sú na jednotke intenzívnej starostlivosti dlhodobo, chcú návštevy psov v nemocnici častejšie. Dvadsať minút dvakrát do týždňa im už nestačí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet