Na hlavný obsah

Viac ako dvesto zamestnancov príde o prácu. Z Kysúc odchádza textilka, svoju výrobu presúva do iných krajín

Firma už vo februári ohlásila koniec výroby.

Viac ako dvesto zamestnancov príde o prácu. Z Kysúc odchádza textilka, svoju výrobu presúva do iných krajín
Vo fabrike pracujú prevažne ženy a v okrese ďalší dopyt po takejto práci nie je. Foto: RTVS

Textilka v Čadci postupne skončí. O prácu príde takmer 240 zamestnancov. Nadnárodná firma svoju výrobu presúva do Rumunska a Francúzska.

Pančuchy vyrobené v textilke DIM Brands International v Čadci dodávajú do viacerých krajín Európy. Koniec výroby ohlásila firma ešte vo februári. „Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVAR) eviduje nahlásené hromadné prepúšťanie. Počet ohrozených zamestnancov je 238,“ informovala hovorkyňa ÚPSVAR Iveta Dorčáková.

„Žiadne rokovania majiteľov tejto firmy s predstaviteľmi mesta sa neuskutočnili, čo sa mi zdá zarážajúce, keďže ide o viac ako 200 ľudí,“ reagovala zástupkyňa primátora Čadce Anna Belousovová.

Dôvodom rušenia výroby majú byť podľa vedenia spoločnosti ekonomické dopady covidovej pandémie. „Zaznamenali sme zrýchlenie prechodu od formálneho oblečenia k voľnočasovému oblečeniu, čo má dosah na dopyt po produktoch. Náš objem výroby klesol o polovicu a pravdepodobne bude klesať aj v budúcnosti,“ uviedla v písomnom stanovisku spoločnosť Dim Brands International.

Situáciu v Čadci zmapoval v Správach RTVS z regiónov redaktor Martin Do:

Šancu otvára priemyselný park

Vo fabrike pracujú prevažne ženy a v okrese ďalší dopyt po takejto práci nie je. „Podobná situácia vládne aj v okresoch susediacich. To znamená v Kysuckom Novom Meste a v Žiline a celkový počet pracovných pozícií a to sú najmä šička alebo krajčírka,“ povedal riaditeľ komunikácie a vzťahov portálu Profesia Martin Menšík.

Zamestnanci s nami komunikovať nechceli, firma tvrdí, že sa zaväzuje plniť všetky zákonom stanové podmienky. „S našimi zamestnancami sme sa dohodli na podmienkach, ktoré idú nad rámec zákona, aby sme im čo najviac uľahčili nájdenie nového zamestnania,“ vyhlásila v stanovisku firma.

V meste Čadca má do konca roku v priemyselnom parku vzniknúť 200 nových pracovných miest. „Vedenie mesta začalo intenzívne rokovať s Kórejskou firmou, vyšli sme im v ústrety a v priemyselnom parku sa bude otvárať nový závod. Je to výroba, ktorá bude vhodná aj pre ženy,“ ozrejmila Belousovová.

S utlmovaním výroby v Čadci začnú v lete a úplne ukončenie výroby plánujú na koniec budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika