Na hlavný obsah

VIDEO: V Austrálii uviazlo viac ako sto veľrýb, niektoré už uhynuli. Tamojší odborníci sa ich snažia zachrániť

Na mieste je tím skúsených odborníkov.

VIDEO: V Austrálii uviazlo viac ako sto veľrýb, niektoré už uhynuli. Tamojší odborníci sa ich snažia zachrániť
Na snímke veľryby, ktoré uviazli na plytčine. Foto: TASR/AP

Austrálski odborníci na voľne žijúce morské tvory sa snažia zachrániť asi 140 guľohlavcov, ktoré v stredu (23. 4.) uviazli na plytčine v južnej časti štátu Západnej Austrálie. Ďalších 26 veľrýb už uhynulo, informovala agentúra Reuters.

Veľryby uviazli v zátoke Toby v zálive Geographe Bay neďaleko mesta Dunsborough na juhozápade štátu. Táto oblasť je vyhľadávaným turistickým miestom a leží asi 240 kilometrov od štátneho hlavného mesta Perthu.

Veľryby uviazli v zátoke na juhu Austrálie. (Zdroj: AP/AUBC)

„Podľa našich informácií uviazli na plytčine štyri kŕdle guľohlavcov, v ktorých bolo asi 160 jedincov. Zaberajú asi 500 metrov. Žiaľ, 26 veľrýb, ktorých voda vyplavila až na pláž, už uhynulo,“ uviedol vo vyhlásení hovorca ministerstva biologickej rozmanitosti, ochrany prírody a atrakcií Západnej Austrálie.

„Na mieste, alebo na ceste tam, už je tím skúsených odborníkov vrátane ochrancov prírody, morských vedcov a veterinárov,“ dodal hovorca s tým, že podľa skúseností z predchádzajúcich podobných udalostí pravdepodobne bude potrebné zvieratá uviaznuté na pláži uspať, pretože je to najhumánnejšie.

V júli minulého roka uhynulo viac ako 50 veľrýb, ktoré uviazli na odľahlej pláži Západnej Austrálie. Tento druh je známy svojimi pevnými sociálnymi putami. Preto, keď sa jeden z nich dostane do ťažkostí a uviazne na plytčine, ďalší ho často nasledujú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet