Na hlavný obsah

Zabili pri Liptovskom Mikuláši správneho medveďa? Posúdi to enviropolícia

Aktivisti hovoria o pytliactve.

Zabili pri Liptovskom Mikuláši správneho medveďa? Posúdi to enviropolícia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odstrel medveďa, ktorý podľa ochranárov zranil piatich ľudí v uliciach Liptovského Mikuláša, posúdi vyšetrovateľ enviropolície Prezídia Policajného zboru. Podľa aktivistov totiž ochranári zabili nesprávne zviera a dopustili sa tak pytliactva. Ochranári to odmietajú. 

Keď ulicami Liptovského Mikuláša behal medveď, Zásahový tím hovoril o takmer stokilogramovom samcovi. O deväť dní zabili menšiu – asi 70 kilogramovú medvedicu.

„Neboli splnené podmienky, za ktorých by bolo možné takéhoto medveďa uloviť. To dáva predpoklad na to, že skutočne išlo o trestný čin pytliactva,“ upozorňuje autor trestného oznámenia z iniciatívy My sme les Karol Kaliský.

„Toho medveďa sme osem dní pozorovali. Máme dostatok videozáznamov aj fotografií, aby sme s istotou dokázali povedať, že sa skutočne išlo o správneho medveďa,“ tvrdí vedúci Zásahového tímu ŠOP Jaroslav Slašťan.

Téme medveďov sa v Správach RTVS z regiónov venovali redaktori Martin Do a Milan Velecký:

Štátna ochrana prírody však odmieta zverejniť fotografie zabitého zvieraťa. „O sprístupnenie fotografií zabitej medvedice sa usilujem práve z dôvodu, že pretrvávajú pochybnosti o tom, či bol zastrelený skutočne medveď, ktorý v intraviláne mesta Liptovský Mikuláš zranil päť ľudí,“ uviedol odborník na veľké šelmy Marián Hletko.

„Bola to medvedica a tú sme nakoniec odstránili. Nie preto, že útočila na ľudí v Liptovskom Mikuláši, ale neustále predstavovala riziko, keďže sa pohybovala v blízkosti intravilánov obcí a prenikala do nich,“ zdôraznil Slašťan.

„Prípadom sa bude zaoberať vyšetrovateľ enviropolície a bude postupovať v zmysle zákona. Viac informácií však v tejto chvíli nie je možné poskytnúť,“ informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Bárdyová.

Mimoriadna situácia v Kysuckom Novom Meste

Mimovládni aktivisti už majú skúsenosť s trestným oznámením v prípade zabitého medveďa. Podali ho vo februári, keď našli zastrelené zviera v katastri obec Jamník v okrese Liptovský Mikuláš.

„Napriek tomu, že v tele tohto zvieraťa sa nachádzala guľka a bolo nájdené blízko poľovníckeho posedu s vnadiskom na medvede, nemáme zatiaľ výsledok vyšetrovania,“ hovorí Kaliský.

„Vyšetrovateľ enviropolície začal v polovici februára tohto roku trestné stíhanie pre prečin pytliactvo v súbehu s prečinom porušovanie ochrany rastlín a živočíchov. Doposiaľ boli vykonané výsluchy svedkov, kriminalistické skúmanie zaistených stôp a sú naplánované ďalšie procesné úkony,“ uviedla Bárdyová.

Mimoriadnu situáciu po nedeľnom (21. 4.) útoku medveďa vyhlásili v okrese Kysucké Nové Mesto. Okolie útoku monitorujú pomocou fotopascí a na chodníky dajú varovné tabule

„Malo by to byť o tom, že naozaj ľudí len informovať a pokiaľ vstupujú do lesa a tým, že hlasno rozprávajú alebo že buchnú o strom, že dajú o sebe vedieť, tak tým pádom tú zver vyplašia a spokojné sú obe strany, aj človek v prírode, aj zviera, ktoré je tam doma,“ hovorí starostka obce Povina z okresu Kysucké Nové Mesto Alena Dudeková.

Vlani medvede na Slovensku  zranili 14 ľudí, tento rok ich bolo 11. Vláda schválila 200-tisíc eur na technické vybavenie Zásahového tímu pre medveďa hnedého.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny