Na hlavný obsah

Vojenské cvičenie v Lešti: Bojovej skupine NATO na Slovensku budú veliť Španieli, overili si ich schopnosti

Zoskupeniu teraz velí Česko.

Vojenské cvičenie v Lešti: Bojovej skupine NATO na Slovensku budú veliť Španieli, overili si ich schopnosti
Zábery z cvičenia bojovej skupiny v Lešti. Foto: RTVS

Španielsky kontingent je pripravený prevziať velenie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na území Slovenska. Ich schopnosti v spolupráci s vojskami ďalších krajín preverilo cvičenie.

Mnohonárodná bojová skupina vznikla ako reakcia na ruskú agresiu na Ukrajine v roku 2022. Odvtedy sa v Lešti vystriedali vojaci z piatich krajín. Zoskupeniu aktuálne velí Česko.

„Máme na Lešti neskutočné zázemie. Je to zariadenie na špeciálne taktické cvičenie. Umožňuje nám používať naše nové technológie. Sme ďaleko lepší v prenose dát, používame technológie v boji s nízko letiacimi cieľmi,“ uviedol veliteľ Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na SR Petr Blecha.

Cvičeniu mnohonárodnej skupiny NATO v Lešti sa v reportáži v Aktuálne :24 venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Cvičenie Strong Cohesion preverilo schopnosti a pripravenosť bojovej skupiny. Nacvičovali rôzne modelové situácie. Cieľom je získať plnú operačnú spôsobilosť.

„Skúsenosť je úžasná v tom, že máme dva roky možnosť vymieňať skúsenosti, učiť sa navzájom jeden od druhého, vymieňať si svoje postupy na taktickej úrovni. Som veľmi prekvapený veľmi vysokou úrovňou pripravenosťou bojovej skupiny, jej zladením, technickou vyspelosťou,“ skonštatoval brigádny generál Róbert Kecső.

Vojaci na takýchto cvičeniach prichádzajú do styku s modernou technikou, vrátane dronov. Na každodennej báze máme možnosť vidieť z rôznych konfliktov, ktoré prebiehajú aj neďaleko od nás ako sa bojisko zmenilo a dronová technológia je jedna z kľúčových technológií, ktorá sa používa na modernom bojisku a boj proti nej je kľúčom k víťazstvu,“ pokračoval Kecső.

„Ide pre nás o veľmi dôležité cvičenie, pretože začíname zosúlaďovať naše spôsobilosti na Slovensku. Je dôležité poznať všetky postupy a takéto cvičenia zosilňujú možnosti našej spolupráce,“ uzavrel plukovník Andrés Gonzáles Alvarádo. Velenie mnohonárodnej bojovej skupiny NATO na Slovensku preberú španielske vojská v júli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko