Na hlavný obsah

Výrazná zmena počasia: Platia výstrahy pred snežením a mrazmi, cez víkend nastane zvrat

V piatok môže mrznúť na celom Slovensku.

Výrazná zmena počasia: Platia výstrahy pred snežením a mrazmi, cez víkend nastane zvrat
Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván, Daniel Stehlík, koláž RTVS

Slovenský meteorologický ústav (SHMÚ) varuje pred snežením a mrazmi, vydal preto výstrahy prvého stupňa. Cez víkend sa situácia zmení, čaká nás návrat k počasiu zo začiatku mesiaca. Ústav o tom informuje na svojej webovej stránke.

Sneženie zasiahne severné okresy Slovenska na Kysuciach, Orave, Liptove, v Tatrách a na Zamagurí. Varovanie pred snežením, počas ktorého môže spadnúť až päť centimetrov nového snehu, platí od stredy (24. 4.) 17.00 do 7.00 alebo 8.00 h vo štvrtok (25. 4.).

Výstrahy pred mrazom a snežením od 24. 4. do 26. 4. 2024:

V noci na štvrtok a piatok (26. 4.) a v ranných hodinách sa navyše môže vyskytnúť prízemný mráz. Výstrahou prvého stupňa pred ním SHMÚ varuje vo štvrtok od polnoci do 6.00 h alebo 7.00 h v okresoch na severozápade a severe stredného Slovenska.

V piatok od 0.00 h do 6.00 h platí výstraha pred mrazom vo vegetačnom období pre celé územie Slovenska. „Vo výške päť cm nad povrchom sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu nula až mínus tri stupne. Očakávaný prízemný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu,“ uviedli meteorológovia.

Výrazná zmena

I keď záver týždňa poznačia mrazy a sneženie, víkend prinesie zmenu v podobe výrazného oteplenia. Počasie bude pripomínať dni, ktoré sme zažili začiatkom apríla. Teploty vtedy atakovali hranicu 30 stupňov. Zmenu spôsobí príchod teplejšieho vzduchu spolu s okrajom tlakovej výše z juhu.

V piatok ešte ranné teploty klesnú na tri až mínus dva stupne, v kotlinách na mínus štyri. Denné teploty sa však vyšplhajú na 13 až 18 stupňov. Chladnejšie bude len na Orave, pod Tatrami a na Horehroní, kde sa bude 11 stupňov.

V sobotu (27. 4.) už bude ráno o niečo teplejšie. Teploty klesnú na päť až nula stupňov, na juhu Banskobystrického kraja bude o čosi teplejšie. „Od juhovýchodu až východu k nám bude zasahovať tlaková výš a po jej zadnej strane bude od juhozápadu do našej oblasti prúdiť teplý vzduch,“ opísali situáciu meteorológovia.

Cez deň sa teploty vyšplhajú na 16 až 21 stupňov, vo vyšších polohách teploty ukážu okolo 14 stupňov.

Nedeľa (28. 4.) bude ešte teplejšia s dennými teplotami od 19 do 15 stupňov. V noci teplota klesne len na osem až dva stupne, na západe väčšinou na 10 stupňov. Nadnormálne vysoké teploty sa očakávajú aj od pondelka (29. 4.). Do stredy (1. 5.) meteorológovia očakávajú jasné až polojasné počasie, prehánky len ojedinele.

„Najnižšia nočná teplota 14 až sedem stupňov, spočiatku v údoliach okolo päť stupňov. Najvyššia denná teplota 20 až 26 stupňov,“ uvádza ústav v predpovedi na začiatok budúceho týždňa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko