Na hlavný obsah

Kauza muža odsúdeného za vyzvedačstvo pre Rusko: Namiesto 15-tisícovej pokuty takmer rok a pol vo väzení

Bohuš Garbár avizoval, že podá sťažnosť.

Kauza muža odsúdeného za vyzvedačstvo pre Rusko: Namiesto 15-tisícovej pokuty takmer rok a pol vo väzení
Na archívnej snímke Bohuš Garbár pred budovou Špecializovaného trestného súdu. Foto: TASR/Ján Krošlák

Namiesto 15-tisícovej pokuty takmer rok a pol vo väzení. Tak znie rozhodnutie Špecializovaného trestného súdu, ktorý v pondelok (29. 4.) rozhodoval o žiadosti Bohuša Garbára, ktorého odsúdili za branie úplatkov a vyzvedačstvo pre Rusko.

Odsúdený Slovák, ktorý sa ku skutku priznal, pôvodne prijal dohodu o vine a treste. Súhlasil s trojročným trestom odňatia slobody s podmienečným odkladom na tri roky a so zaplatením pokuty 15-tisíc eur.

Na návrh odsúdeného peňažný trest pôvodne Špecializovaný trestný súd (ŠTS) odpustil, voči čomu prokurátor podal sťažnosť. Najvyšší súd pokutu potvrdil, avšak umožnil túto sumu Garbárovi splatiť v štyroch mesačných splátkach po takmer 4-tisíc eur.

Garbár zaplatil však len prvú z nich. Teraz opätovne žiadal o odpustenie pokuty s tým, že by jej splatením vážne ohrozil výživu svojej chorej matky. S tým sa ŠTS nestotožnil. Namiesto peňažného trestu mu vymeral nepodmienečný trest vo výmere jeden rok a päť mesiacov v ústave na výkon trestu odňatia slobody s minimálnym stupňom stráženia.

Dĺžka je pritom vypočítaná pomerne k nesplatenej sume. Samosudca ŠTS v Banskej Bystrici rozhodol o vyššom treste, ako žiadal prokurátor. Ten si ponechal zákonnú lehotu na podanie sťažnosti a zváži ďalší postup. Garbár po vynesení rozsudku avizoval, že voči nemu podá sťažnosť. Vo veci bude teda rozhodovať opäť Najvyšší súd.

Súdnemu pojednávaniu sa venoval aj redaktor Lukáš Urbašík v Správach RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál