Na hlavný obsah

Zmeny v predčasnom dôchodku: Po koľkých rokoch budete môcť odísť do penzie skôr?

Rozprávali sme sa s odborníkom z Dôchodkovej poradne.

Zmeny v predčasnom dôchodku: Po koľkých rokoch budete môcť odísť do penzie skôr?
Ilustračná snímka seniora. Foto: TASR/Andrej Galica

Výhodný odchod do predčasného dôchodku vlani využilo približne 47-tisíc zamestnancov, čo spôsobilo zásadný problém pre naše hospodárstvo. Povedal to v relácii Ekonomika :24 odborník na dôchodky Igor Horváth z Dôchodkovej poradne.

„Je to viac ako trojnásobok toho, čo sa udialo v roku 2022, kedy si žiadosť o predčasný starobný dôchodok podalo niečo okolo 14,3-tisíca ľudí,“ priblížil Horváth. Dodal, že odchádzali najmä zamestnanci z potravinárstva a agrosektoru.

Aj preto Národná rada SR na aktuálnej schôdzi schválila nové podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Podľa ministra práce Erika Tomáša (Hlas-SD) je táto zmena opatrením, ktoré od Slovenska žiadala Európska komisia.

„Aby nedošlo k narušeniu dôchodkového systému. Prichádzali k nám opakovane požiadavky od zamestnávateľov, ktorým práve tento typ predčasného dôchodku spôsoboval obrovské problémy,“ vysvetlil.

Podmienka 40 odpracovaných rokov už nebude platiť, obdobie nároku sa bude zvyšovať. „Od roku narodenia 1960 sa za každý rok budú pridávať dva mesiace. Pri ročníku 1966 bude teda podmienkou na odchod do predčasného dôchodku 41 odpracovaných rokov,“ vysvetlil Horváth.

Ak sa zamestnanec narodil po roku 1967 a neskôr, jeho vek odchodu do predčasného dôchodku sa bude viazať na tzv. strednú dĺžku života, ktorú zverejňuje Štatistický úrad SR. Zmeny budú platiť od 15. mája.

Tabuľka s počtom odpracovaných rokov potrebných pre odchod do predčasnej penzie.
Tabuľka s počtom odpracovaných rokov potrebných pre odchod do predčasnej penzie. Foto: Rada pre rozpočtovú zodpovednosť/RTVS

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika