Na hlavný obsah

Na 13. dôchodky si štát bude musieť požičať. V snahe o kompenzáciu poslanci odklepli sprísnenie pri predčasných dôchodkoch

Opozícia zadlžovanie krajiny kritizuje.

Na 13. dôchodky si štát bude musieť požičať. V snahe o kompenzáciu poslanci odklepli sprísnenie pri predčasných dôchodkoch
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Roman Hanc

Štát bude 13. dôchodky financovať na úver. Pripustil to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Opozícia zadlžovanie krajiny kritizuje. Od vlády žiada, aby predstavila dôveryhodný ozdravný plán.

Náklady na vyplácanie 13. dôchodkov v tomto roku dosiahnu takmer 830 miliónov eur. To je približne dvojnásobok v porovnaní s doterajším stavom. Keďže štát na to nemá peniaze, financovať sa to bude prostredníctvom deficitu, teda na úver.

„Ešte nemáme tú výhodu, že môžeme fungovať mimo deficitného fungovanie krajiny. Je to pre nás sľub, ktorý sme dali a takto aj garantujeme všetkým dôchodcom to, čo sme pred voľbami sľúbili tak sme aj teraz splnili. Nerozumiem tejto debate, ktorú otvárate,“ vyjadril sa minister Šutaj Eštok.

Téme 13. dôchodkov a verejných financií sa v reportáži pre Správy RTVS venoval redaktor Vladimír Amrich:

„Iba by som pripomenul, že dnes si Slovensko požičiava skoro tak draho ako Taliansko, ktoré má astronomický dlh voči HDP. A Slovensko je relatívne malá krajina a ak aj finančných investorov a finančné trhy neuistíme o tom, že vieme ako dlhodobo znižovať naše zadlženie, tak jednoducho môžeme naraziť a v istej chvíli nám nepožičajú,“ reagoval podpredseda NR SR Michal Šimečka (PS).

Snaha o kompenzáciu

„Už myslím, že 30 rokov fungujeme v rámci deficitného fungovania a rovnako budeme fungovať v rámci deficitného fungovania aj teraz. Napriek tomu tu prebiehajú konsolidačné opatrenia ma strane štátu,“ kritizoval Matúš Šutaj Eštok.

„Takýto krok vlády považujeme za hrubo nezodpovedný. Konsolidačným opatrením by bolo, keby sa nezriadilo ministerstvo športu. To je výpadok rozpočtu, ktorý je obrovský,“ uviedla poslankyňa NR SR Mária Kolíková (SAS).

Národná rada popri 13. dôchodkoch sprísnila podmienky odchodu do predčasného dôchodku. Cieľom je vykompenzovať zvýšené náklady na rozpočet.

„Situácia sa nezlepší, ale budú neutralizované tie nároky, ktoré budú vyplývať z 13. dôchodku, ale v dlhodobom horizonte 50 rokov. Čo sa týka najbližších 25 rokov, tak budeme vidieť väčšie tlaky na výdavky a na deficit, ktorý bude prameniť práve z tých schválených 13. dôchodkov,“ zhrnul predseda Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth.

Minister financií minulý týždeň predstavil konsolidačné opatrenia, ktoré na budúci rok zvýšia príjmy štátnej pokladnice o 100 miliónov eur. Štát zdaní elektronické cigarety a nikotínové výrobky a tiež sladené nápoje. Celkový plán hovorí o konsolidácii na úrovni miliardy 400 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika