Na hlavný obsah

Zo vzácnych rašelinísk na Slovensku zmizol život. Botanici sa snažia o ich záchranu

Do rašeliniska pri obci Zuberec na Orave chcú vrátiť vodu.

Zo vzácnych rašelinísk na Slovensku zmizol život. Botanici sa snažia o ich záchranu
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Z viac ako 90 percent vzácnych rašelinísk na Slovensku zmizol život. Botanici sa snažia obnoviť to, čo z nich zostalo. Pomáhajú im peniaze z Nórska. Do rašeliniska pri obci Zuberec na Orave chcú vrátiť vodu.

Na ochranu krehkého biotopu povolali ťažkú techniku. Vzácne rašeliniská poškodili ešte pred 40 rokmi. V ich okolí vytvorili takéto kanály a všetka voda odteká preč. „Bolo tu sto hektárov rašeliniska. Teraz je ich desať,“ priblížil botanik z Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne Rastislav Lasák.

„Zachovalo sa nám už len málo takýchto biotopov, viac než 90 percent z pôvodných plôch sme si zničili. Či už odvodnením alebo ťažbou,“ uviedla komunikačná manažérka Inštitútu aplikovanej ekológie Daphne Pavla Lényiová.

Z pôvodného rašeliniska pri Zuberci zostal kúsok, ktorý podľa starých máp neodvodnili. Zasypaním kanálov chcú botanici vrátiť vodu späť. „Príde zvrchu, zatlačí na podzemnú vodu a podzemnou vodou ovplyvní aj tú časť, ktorá je najhodnotnejšia,“ vysvetlil botanik Rastislav Lasák.

Vzácnym rašeliniskám na Slovensku sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Erik Vrábel:

Rastliny európskeho významu

Znakom nedostatku vody v rašelinisku je rozšírený rast drevín. Rašelinisko môžeme prirovnať k špongii. Keď prší, vodu v prírode udržuje. Keď je teplo, zase ju odparuje. Takéto biotopy tiež udržujú najviac uhlíka. Vzácne sú tiež rastlinami európskeho významu.

„Na tejto lokalite rastie veľmi vzácny kríženec kosodreviny a borovice lesnej. Tento druh sa vyskytuje iba na dvoch lokalitách na Slovensku,“ povedala Lényiová.

Ďalšou hodnotnou rastlinou je napríklad rojovník močiarny. „Je vzácny tým, že z celých Tatier sú lokality v javorine alebo tu. Tu je to najhodnotnejšie,“ dodal Lasák.

Na obnovu rašelinísk dostali botanici grant z Nórska v sume necelý milión eur. Slovenský štátny rozpočet prispel sumou 150-tisíc eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny