Na hlavný obsah

VIDEO: Turistov v Bavorsku priťahuje fialové jazero. Nejde o katastrofu, postarala sa o to príroda

Bavorsko sa môže pochváliť novou turistickou atrakciou.

Bavorsko sa môže pochváliť novou turistickou atrakciou. Tá však nebude mať dlhé trvanie. Malé jazero neďaleko Füssenu sa sfarbilo do neprirodzenej, ale krásnej fialovej farby. Môžu za to sírne baktérie, ktoré sa dostali na vodnú hladinu, informoval portál idnes.cz.

Do fialova sa sfarbilo jazierko v lome. Baktérie, ktoré ho sfarbili, získali svoj odtieň vďaka karotenoidom – pigmentom, ktoré sa nachádzajú v rastlinách a riasach. Bežne sa vyskytujú hlbšie vo vode, kde sa im darí vďaka vyšším koncentráciám síry. Keď sa priblížia k hladine, tak vytvárajú rôzne farebné efekty.

„Vyzerá to, akoby do jazera vyliali vedro fialovej farby,“ poznamenal jeden z divákov. „Nikdy som nič podobné nezažil a je pre mňa úžasné, čo dokáže príroda. Baktérie! Myslela by som si, že doň niekto vylial farbu,“ komentovala fialové jazero turistka Christi Kraftová.

Jazero pri bavorskom meste Füssen sa zafarbilo do fialova. (Zdroj: Reuters)

Návštevníci si unikátne zafarbené jazierko môžu užívať, až kým baktérie znova neklesnú na dno. Nehrozí im pritom žiadne nebezpečenstvo. Plyny, ktoré sa z jazera šíria v dôsledku baktérií, sú nebezpečné len v uzavretých priestoroch.

Nie je to prvýkrát, čo sa toto jazierko zafarbilo na fialovo. Stalo sa tak aj v rokoch 2020 a 2021.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet