Na hlavný obsah

Atentát na premiéra môže ovplyvniť najmä citlivých a neistých ľudí, myslí si psychológ

Negatívne emócie môžu viesť až k duševným poruchám.

Atentát na premiéra môže ovplyvniť najmä citlivých a neistých ľudí, myslí si psychológ
Klinický psychológ Miloš Šlepecký hovoril o dosahoch atentátu na psychiku ľudí. Foto: RTVS, TASR/Ján Krošlák

Bežní ľudia sa so závažným činom, akým bol atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) časom vysporiadajú dobre. Omnoho viac však môže ovplyvniť labilných a neistých ľudí, uviedol v Ranných správach RTVS klinický psychológ Miloš Šlepecký.

„Môžu sa ponoriť do týchto vecí a tým, že sa v nich vyvolá veľká miera úzkosti, môžu stratiť kritický pohľad. Môžu sa začať výrazne obávať, že na Slovensku, napríklad, vypukne občianska vojna, alebo že tu budú atentáty,“ povedal Šlepecký.

Pomôcť pri spracovaní pri negatívnych emócií sa podľa neho treba zamerať sa na pozitívne vnemy. Podotkol, že na Slovensku sa za posledné roky dosiahlo veľa pozitívneho, a práve na to by sme sa mali sústrediť.

„Negatívne emócie nikomu neprospievajú, pretože nastavujú človeka na pohľad, že všetko je zlé, nič nefunguje. Dostávajú ho do permanentného nahnevania, stresu, ktorý dlhodobo nepriaznivo pôsobí na jeho psychický stav. Môže viesť k depresiám, úzkostným reakciám, agresii či vzniku duševných porúch,“ dodal klinický psychológ.

Pozrite si celý rozhovor s klinickým psychológom Milošom Šlepeckým z Ranných správ RTVS:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko