Na hlavný obsah

Kriminálny psychológ priblížil, čo mohlo útočníka na premiéra motivovať spáchať podobný čin vo vyššom veku

v Handlovej na premiéra strieľal 71-ročný dôchodca.

Kriminálny psychológ priblížil, čo mohlo útočníka na premiéra motivovať spáchať podobný čin vo vyššom veku
Kriminálny psychológ Ondrej Kubík. Foto: RTVS

Osamelosť, bezmocnosť, pocit, že už nemám čo stratiť. Aj takéto emócie môže podľa kriminálneho psychológa Ondreja Kubíka prežívať páchateľ trestného činu, ktorý je vo vyššom veku. Povedal to v súvislosti s atentátom na premiéra Roberta Fica, na ktorého zaútočil 71-ročný dôchodca.

„Je dôležité poznať bezprostredný motív, prečo to urobil, ale aj vzdialenejšie udalosti, ktoré sú tiež súčasťou jeho životného profilu,“ hovorí Kubík.

Podľa kriminálneho psychológa sa v podobných prípadoch skúma základná osobnostná štruktúra páchateľa, úroveň motivácie, intelekt všeobecná vierohodnosť a špecifická vierohodnosť. „To nám vytvorí profil páchateľa, čo všetko ho mohlo priviesť do toho bodu, kedy ten tlak už nevedel regulovať,“ priblížil.

Špecifickú vierohodnosť podľa neho skúmajú v priebehu výsluchu. „Ako sa správa, akým spôsobom podáva informácie, či sú koherentné. Či bude vedieť opísať ako sa na to pripravoval, na čo všetko v ten den myslel a aké mal pocity pred, v priebehu a po tom,“ vymenoval Kubík.

V prípade atentátu na premiéra Roberta Fica išlo o staršieho páchateľa. Na predsedu vlády strieľal 71-ročný dôchodca. „Je to zrejme človek, ktorý má kus života odžitého, istým spôsobom prešiel všeličím, to znamená, že politickú situáciu na Slovensku sledoval. Mohli sa u neho formovať určité názory až do podoby extrémov, typu – zoberiem osud do vlastných rúk, chopím sa toho ja, je to len na mne,“ hovorí Kubík.

Osamelosť či pocit bezmocnosti

Dodal, že vyšší vek môže priniesť pocity bezmocnosti. „Môže si povedať: prežil som kus života, nič sa podľa mňa nezmenilo, už nemám čo stratiť, urobím to ja. Keby to urobil niekto mladý, tak si musí odsedieť kus život v base,“ hovorí psychológ.

Podľa neho úlohu mohlo zohrať aj to, že sa útočník mohol cítiť byť sám. „Možno nemal nikoho s kým by mohol svoje názory konfrontovať alebo nemal nikoho, kto by mu pomáhal tie názory ventilovať. Aj to môže byť faktor, ktorý mohol akcelerovať takéto tragické konanie,“ hovorí Kubík.

Pripomína, že situácia je náročná aj pre útočníkovu rodinu. „Kolektívna vina je dnes v móde, keď niekto niečo urobí, tak sa začne pozerať kto ho pozná, kto ho priviedol na svet,“ ozrejmil.

Vypočujte si celý rozhovor s kriminálnym psychológom Ondrejom Kubíkom v relácii Aktuálne :24:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko