Na hlavný obsah

Atentát na Roberta Fica vyvolal špekulácie. Útočník nie je z Ukrajiny, ani ho k činu nepresvedčila manželka

Na hoaxy o atentáte na premiéra sme sa pozreli v Overovni.

Atentát na Roberta Fica vyvolal špekulácie. Útočník nie je z Ukrajiny, ani ho k činu nepresvedčila manželka
Na snímke policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Stredajší (15. 5.) atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vyvolal na sociálnych sieťach vlnu špekulácií. Týkali sa útočníkovej identity, jeho motívu aj ďalších záležitostí. Na hoaxy po útoku v Handlovej sme sa pozreli v relácii Rádia Slovensko Overovňa s technologickým novinárom Martinom Hodásom.

Najviac sa v online priestore špekulovalo o pozadí útoku, ale aj o tom, či atentátnik konal sám. Témy, ktorá otriasla Slovenskom, sa ihneď chytila aj ruská propaganda. Tá navodzuje dojem, že sa atentát mohol spájať s Ukrajinou.

„Na to však zatiaľ neexistujú žiadne verejne dostupné dôkazy a vo všeobecnosti sa dá povedať, že je ešte priskoro a počkať si treba na viac oficiálnych informácií a výsledky vyšetrovania,“ skonštatoval Martin Hodás.

Dezinformáciou sú aj správy, že útočila osoba pôvodom z Ukrajiny. Na sociálnych sieťach sa dokonca šírila identita konkrétneho človeka. Pravá identita útočníka však bola rýchlo odhalená.

„Následne sa preto začalo šíriť, že Ukrajinkou je strelcova manželka, ktorá ho na čin nahovoril a polícia ju už aj stihla zatknúť. To však vyvrátil samotný policajný prezident Ľubomír Solák. Taktiež sa šírili tvrdenia, že strelec je členom PS a jeho knihu v minulosti krstil Martin Šimečka. V oboch prípadoch však išlo o hoax,“ pokračoval technologický novinár.

Protichodné informácie

Zdá sa, že má Juraj Cintula liberálne zmýšľanie, ktorý petíciou v minulosti bojoval proti násiliu. Sám si však zvoli cestu ozbrojeného konfliktu.

A aj keď sám odsudzoval vojnu na Ukrajine a prístup súčasnej vlády k nej, ako priblížil Martin Hodás, „v minulosti obhajoval vraha z Devínskej Novej Vsi či postoje ĽSNS, a sympatizoval tiež s fungovaním proruskej polovojenskej skupiny Slovenskí Branci“.

„Tých paradoxov je tam mnoho a strelca je preto ťažké jednoznačne zaradiť do konkrétneho tábora. To je zároveň veľký problém, pretože ľudia sa ho snažia silou-mocou zaškatuľkovať a dostať na stranu svojich názorových oponentov, čo ďalej živí to šírenie nenávisti naprieč našou spoločnosťou,“ dodal technologický novinár v RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko