Na hlavný obsah

Čo vieme o atentátnikovi: Dôchodca a amatérsky spisovateľ s neúspešnými politickými ambíciami

Streľbu budú vyšetrovať ako pokus o úkladnú vraždu druhého stupňa.

Čo vieme o atentátnikovi: Dôchodca a amatérsky spisovateľ s neúspešnými politickými ambíciami
Policajti zatýkajú muža po streľbe na predsedu vlády Roberta Fica na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Streľba na predsedu vlády Roberta Fica bude vyšetrovaná ako pokus o úkladnú vraždu druhého stupňa. Pred domom kultúry strieľal 71-ročný muž z Levíc v momente, keď Fico prišiel medzi ľudí. Polícia ho zadržala.

Útočník podľa medializovaných informácií nesúhlasil s politikou vlády a písal o „bezočivých cigánoch“. Páchateľovi hrozí trest odňatia slobody 25 rokov až doživotie.

Strelec pochádzal z Levíc, bol dôchodcom a držiteľom legálnej zbrane. Okrem toho bol aj amatérsky spisovateľ. V roku 2005 založil literárny klub Dúha, v roku 2015 vstúpil do Spolku slovenských spisovateľov, vydal niekoľko básnických zbierok a románov.

Vyjadroval sa aj k politickým záležitostiam. Mal neúspešné politické ambície s hnutím Proti násiliu. Hovoril o migrantoch, extrémizme a zlyhávaní štátu. Donedávna pracoval v súkromnej bezpečnostnej službe.

Jeho susedia hovoria o šoku. „Poznala som aj jeho syna, boli ukážková rodina,“ uviedla jedna susedka. „Bol to normálny človek, dobrý sused, mali sme dobré vzťahy, nemali sme žiadne problémy,“ dodal ďalší.

Viac o páchateľovi atentátu na Roberta Fica zisťoval redaktor RTVS Radovan Kondrlík:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko