Na hlavný obsah

Bezpečnosť v školách by mohli posilniť kamery. Niektoré ich už používajú, iné o ne žiadajú

Štát chce lepšie chrániť žiakov aj učiteľov.

Bezpečnosť v školách by mohli posilniť kamery. Niektoré ich už používajú, iné o ne žiadajú
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Bezpečnosť v školách by mohli zvýšiť aj kamery. Viac ako tisíc základných škôl sa v uplynulých týždňoch stalo terčom bombových vyhrážok, ktoré im nahlásili mailom. Štát považuje kamery v školách za jedno z riešení, ako odhaliť prípadné hrozby a chrániť žiakov aj učiteľov.

Základná škola Pavla Marcelyho v Bratislave funguje desať rokov s kamerami v triedach či na chodbách. Kamerový systém sa im osvedčil. „Len minulý týždeň sme mali odcudzený telefón a týždeň pred tým sme mali zranenie na školskom ihrisku. Práve na tieto veci ten kamerový systém bol veľmi účinný,“ priblížil riaditeľ ZŠ Pavla Marcelyho Gabriel Kalna.

Kamery v školách dokážu odhaliť krádeže, útoky na učiteľov či šikanovanie. Mnohé z nich nemonitorujú len stav v triedach, ale aj to, čo sa odohráva v exteriéri. „Máme kamerový systém aj na vrátnici, kde má pani vrátnička možnosť nahlasovať predný i zadný vstup do budovy,“ doplnil Kalna.

Kamerovým systémom v školách sa v relácii Správy :24 venovali redaktori RTVS Ondrej Behún a Silvester Roštár:

Kamerový systém v školách nie je zatiaľ samozrejmosťou. Tam, kde chýba, si ho mnohí pýtajú. Dôvodom sú aj výhražné bombové hrozby, ktorým základné školy nedávno čelili.

„Veľmi by sme mali záujem o kamerový systém. V okolí školy je vandalizmus, nemôžeme tam osadiť lavičky. Učitelia musia mať oči na stopkách,“ uviedla riaditeľka ZŠ sv. Cyrila a Metoda v Košiciach Terézia Hrebeňárová.

Psychologička pred kamerami varuje

V monitorovaní škôl a ich okolia, ktoré by mohlo zvýšiť v školách bezpečnosť, vidia potenciál rezorty školstva i vnútra. Prvé nové kamery by sa mohli v základných, ale tiež v stredných školách inštalovať od septembra.

„Vyčlenili sme výrazné finančné prostriedky na kamerové systémy, ktoré sú v zásade určené obciam, ale s tým, že budú preferované školám, areálom škôl. Na základe ktorých sa bude dať identifikovať možný vstup osoby, ktorá tam nemá čo robiť, ktorá je podozrivou osobou,“ ozrejmila štátna tajomníčka rezortu vnútra Lucia Kurilovská (Hlas-SD).

Psychologička však upozorňuje, že riaditelia škôl by mali zvážiť, kam kamery nainštalujú. Do tried podľa jej slov rozhodne nepatria.

„Osobne som za to, aby boli kamery pri vstupe do škôl. Ešte aj chodby škôl by mohli byť pod kamerami. Ale kategoricky odmietam, aby bola kamera v triedach. Byť pod neustálym tlakom sledovania je negatívny jav pre deti i učiteľov,“ myslí si školská psychologička Eva Gajdošová.

Štát na tento kalendárny rok vyčlenil na kamerové systémy pre základné a stredné školy tri a pol milióna eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko