Na hlavný obsah

Útoky na školy sa môžu zopakovať. Rezort pripravil návody, pri evakuácii však pomôcť nemusia, tvrdí odborník

Psychológ vysvetlil, ako sa v situácii zachovať.

Útoky na školy sa môžu zopakovať. Rezort pripravil návody, pri evakuácii však pomôcť nemusia, tvrdí odborník
Na snímke policajt hliadkuje pred budovou súkromnej základnej školy v Bratislave. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Ako o krízovej situácii hovoriť s deťmi aj cenné rady v prípade záchvatu úzkosti. Odborníci po utorkových (7. 5.) masívnych bombových vyhrážkach vypracovali stručné návody. Ministerstvo školstva už letáky posiela školám.

Podľa odborníka na bezpečnosť by si do budúcnosti mali nastaviť vhodnú komunikáciu smerom k rodičom. Mala by byť jasná, zrozumiteľná a upokojujúca. Evakuáciu nezažívajú školy každý deň, ide o náročnú situáciu. Psychológ a pedagóg Viktor Križo hovorí, že pomôže najmä nevyvolávať paniku a vedieť spolupracovať.

„Je potrebné, aby sa nešírili zbytočne ešte informácie, kým sa nedohodnú nejaké situácie. Bola dokonca škola, kde pán riaditeľ z toho robil hru, dostal deti von, až potom im oznámil, čo sa vlastne deje,“ uviedol Križo.

Kybernetickým útokom na slovenské školy sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Miková:

Ministerstvo školstva pripomína, že krízová intervencia, teda podporná sieť opatrení zameraných na stabilizáciu jednotlivca alebo skupiny, u nás už funguje. „O krízovú intervenciu môže požiadať každý riaditeľ školy, spádové centrum poradenstva a intervencie,“ informovala hovorkyňa rezortu školstva Dagmara Al-Khaldi Mičeková.

Chýbajú stručné návody

U nás podľa Viktora Križa chýbajú stručné a rýchlo použiteľné rady mierené na konkrétne situácie. „Vo Veľkej Británii existovali manuály na jednej A4 už pred 20-30 rokmi. Keď dieťaťu zomrie rodič, keď ohlásia bombu, keď v škole niečo vybuchne, čo robiť, na koho sa obrátiť, komu dávať podporu prvému, druhému,“ podotkol Križo.

Spolu s ďalšími odborníkmi vypracovali tento týždeň štyri druhy letákov a ministerstvo ich už rozposiela školám. Napríklad v súvislosti s evakuáciou sa však presným návodom riadiť nedá, myslí si odborník na bezpečnosť Martin Královič.

„Každá škola je špecifická, každý priestor je špecifický a každá tá vyhrážka môže byť v niečom iná. Netreba sa príliš spolahnúť na príliš ako keby generalizované postupy. Treba ísť trošku viacej do detailu a prispôsobovať to tej danej situácii a tej danej škole,“ povedal Královič.

Hovorí, že netreba konať automaticky lepšie je počkať si na pokyny polície. Dobre by bolo, ak by sa v najbližších mesiacoch uskutočnili nácviky takýchto situácií.

„Mali by sme sa dostať do situácie, kedy bude bežné komunikovať medzi ľuďmi pracujúcimi v nejakých cieľoch. To znamená školy, zdravotnícke zariadenia s príslušníkmi bezpečnostných zložiek,“ dodal bezpečtostný analytik Radovan Bránik.

Odborníci sa totiž zhodujú, že podobné kyberútoky sa môžu v budúcnosti opakovať. Opozícia vyzýva aj na zvolanie Bezpečnostnej rady štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál