Na hlavný obsah

Bezpečnostný analytik: Ľudia si navolili ľudí, ktorí nemali čo robiť ani v parlamente, ani vo vláde. Doplácajú na to všetci

"Ústavní činitelia musia ísť vzorom," zdôraznil Zábojník.

Bezpečnostný analytik: Ľudia si navolili  ľudí, ktorí nemali čo robiť ani v parlamente, ani vo vláde. Doplácajú na to všetci
Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník v relácii Sobotné dialógy Foto: RTVS

Otázka znie, ako bude vyzerať na Slovensku po atentáte na premiéra Roberta Fica zdravá spoločnosť, pýtal sa niekdajší riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a bezpečnostný analytik Juraj Zábojník v relácii Sobotné dialógy.

Podľa Zábojníka motivujú možných útočníkov aj niektoré výroky politikov na mítingoch, keď hovoria, že „dokážu možné aj nemožné, aby sa vrátili do výkonnej moci“. Zábojník doplnil, že nemá na mysli len o osamelých vlkov, ide aj o skupiny. Myslí si, že politici a ústavní činitelia by sa mali zamýšľať nad tým, ako pôsobia ich slová a skutky na ľudí.

„Ústavní činitelia musia ísť vzorom,“ zdôraznil Zábojník. „Ľudia si navolili za posledné roky ľudí, ktorí nemali čo robiť ani v parlamente, ani vo vláde. Dnes sa im to všetko vracia a čo je najhoršie, vracia sa to aj ústavným činiteľom, ktorí tieto veci podcenili,“ kritizuje Zábojník.

„Ak nejaký politik urobí niečo, za čo sú druhí trestaní, potom v Dúbravke upratuje chodníky a príde tam niekto a povie mu, vy sa nehanbíte? Vy sa nehanbíte, ako sa správate? To sú začiatočné zárodky takýchto násilí,“ varuje bezpečnostný analytik. „Ak niekto fúka po 15 hodinách, potom aj tí policajti majú starosti,“ doplnil.

Zábojník rovnako kritizuje aj nahrádzanie odborníkov vo funkciách. „Keď je tam desať rokov, 15, a je dobrý, prečo ho mám meniť?“ pýta sa.

Sobotné dialógy sú dostupné aj ako podcast:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko