Na hlavný obsah

Bol legendou českého baletu. Zomrel Vlastimil Harapes (†77)

Harapes bol významným tančeníkom.

Bol legendou českého baletu. Zomrel Vlastimil Harapes (†77)
Na archívnej snímke (2016) Vlastimil Harapes. Foto: ČTK/Profimedia

Vo veku 77 rokov v stredu zomrel český tanečník, herec a pedagóg Vlastimil Harapes. Pre TASR to potvrdil hovorca Národného divadla v Prahe Tomáš Staněk.

„Cítime hlboký zármutok, pretože odišiel významný divadelník, ktorý patril vo svojej dobe k našim najlepším tanečníkom, kvalitou porovnateľný so svetom, a ktorý zároveň dokázal svojím osobným kúzlom, uplatňovaným v hereckej tvorbe, pritiahnuť pozornosť širokej verejnosti k tanečnému umeniu,“ uviedol generálny riaditeľ pražského Národného divadla Jan Burian.

Harapes zomrel po ťažkej chorobe v jednej z pražských nemocníc, dodal Staněk. Ako rodák z Chomutova vyštudoval tanec na pražskom konzervatóriu a petrohradskej baletnej škole. Jeho dráha je spojená s Národným divadlom, kde účinkoval ako sólista a neskôr ako choreograf a riaditeľ baletného súboru.

Popri tanečnej je známa jeho úspešná filmová dráha. Hral vo viac ako desiatke českých filmov, medzi nimi Starci na chmeli (1964), Markéta Lazarová (1967), Deň pre moju lásku (1976), Ako vytrhnúť veľrybe stoličku (1977), Panna a netvor (1978), Bolero (2004) alebo aj v televíznom seriáli Rodinné putá.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet