Na hlavný obsah

Britská polícia začala zatýkať nelegálnych migrantov. Budú deportovaní do Rwandy

Prvé lietadlá do Rwandy majú odletieť na prelome júla a augusta.

Britská polícia začala zatýkať nelegálnych migrantov. Budú deportovaní do Rwandy
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Britská polícia v stredu (1. 5.) začala so zadržiavaním migrantov, ktorí do Británie prišli nelegálne a boli vybraní do prvej vlny deportácií do Rwandy. Informujú o tom médiá s odvolaním sa na vyhlásenie ministerstva vnútra. Konzervatívci pod vedením premiéra Rishiho Sunaka v apríli prijali kontroverzný zákon, ktorý tento proces umožňuje.

Ministerstvo vnútra zverejnilo video, na ktorom policajti vstupujú do domov. Vyvádzajú z nich ľudí v putách a nakladajú ich do zadnej časti zabezpečenej policajnej dodávky. Prvé lietadlá s migrantmi z Británie do Rwandy majú podľa Sunaka odletieť na prelome júla a augusta. Od leta má tento presun fungovať pravidelne.

Schválený zákon umožňuje deportačný proces napadnúť na súde v prípade, že dotknutému hrozí „skutočné, bezprostredné a predvídateľné riziko vážnej a nezvratnej ujmy v prípade premiestnenia do Rwandy“.

Podľa britských médií možno očakávať, že vláda sa bude musieť zaoberať so žalobami podanými v mene jednotlivých migrantov na Európskom súde pre ľudské práva (ECHR). Súd dohliada na dodržiavanie Európskeho dohovoru o ľudských právach, ktorý okrem iného upravuje právne postavenie utečencov.

Minister vnútra James Cleverly po schválení normy uviedol, že zákon zachová právo žiadať o azyl. Jeho úrad však už identifikoval skupinu migrantov, ktorých nároky sú podľa neho právne neodôvodniteľné a chystá jej deportáciu.

Tieňová ministerka vnútra Yvette Cooperová plán označila za „neobyčajne drahý trik“. Vláda podľa serveru Independent už na program vyčlenila 290 miliónov libier (takmer 340 miliónov eur) a ďalších 100 miliónov naň vydá počas nasledujúcich dvoch rokov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet