Na hlavný obsah

Čas na vyplácanie sa kráti: PPA posiela farmárom peniaze aj bez právoplatného rozhodnutia

Kritici to nepovažujú za správne.

Čas na vyplácanie sa kráti: PPA posiela farmárom peniaze aj bez právoplatného rozhodnutia
Ilustračná snímka ovce na farme. Foto: RTVS

Pôdohospodárskej platobnej agentúre (PPA) zostáva posledný mesiac na vyplatenie priamych platieb. Viac ako štvrtina farmárov ich ešte nemá na účte. Agentúra začína posielať peniaze farmárom aj bez právoplatného rozhodnutia, aby proces zrýchlila. Kritici to nepovažujú za správne.

Farmárov, ktorí poberajú priame platby, je asi štrnásťtisíc. To, že vyše štvrtina z nich ich stále nemá, nie je podľa riaditeľa platobnej agentúry nič mimoriadne, lebo v rovnakom období vlani mali vraj vyplatených len o päť percent viac platieb ako dnes.

„Spravili sme kus dobrej práce. Bol som na zasadnutí Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK), kde ma prvýkrát počas môjho pôsobenia zastavili poľnohospodári a ďakovali mi za to, že väčšina z nich má finančné prostriedky,“ povedal generálny riaditeľ PPA Marek Čepko.

„Ten progres je, čomu sa tešíme aj fandíme. Avšak stále ani dnes nie sme na úrovni decembra predchádzajúcich rokov, ako sme boli zvyknutí,“ priblížil predseda SPPK Andrej Gajdoš.

Vyplácaniu priamych platieb farmárom sa v Správach RTVS venovala redaktorka Barbora Šišoláková:

Menia sa pravidlá hry

Ak dnes príde farmárovi rozhodnutie o výške platby, s ktorou nesúhlasí, má možnosť sa odvolať. PPA by sa mala k odvolaniu vyjadriť a potom vydať právoplatné rozhodnutie. Teraz pravidlá hry mení, lebo vyplácanie potrebuje urýchliť.

„Prišiel interný pokyn, že pokiaľ poľnohospodár obdrží rozhodnutie, peniaze, ktoré sú v ňom schválené, sa mu vyplatia, ako keby bolo právoplatné. To veľmi výrazne urýchli vyplácanie peňazí,“ vysvetlil Gajdoš.

„Na základe právoplatného rozhodnutia sa vyplácajú peniaze. To je právny titul na vyplácanie peňazí, iný právny titul nepoznám. Čiže nejaké usmernenie je úplný výmysel. Je to mimo pravidiel či už Európskej únie alebo štátneho rozpočtu,“ povedal bývalý riaditeľ PPA Jaroslav Jánoš.

„V žiadnom prípade by sme nepristúpili k akémukoľvek opatreniu, ktoré by malo mať nejakým spôsobom dosah na finančné záujmy Európskej únie alebo Slovenskej republiky,“ reagoval súčasný riaditeľ PPA Marek Čepko.

„Myslím si, že je to problém. Pokiaľ to bude riadiaci orgán vedieť pred komisiou zdôvodniť, prečo sa platby vydávali aj bez právoplatného titulu, to je ale vecou zdôvodňovania,“ uviedol poradca bývalých ministrov pôdohospodárstva Samuela Vlčana a Jozefa Bíreša Martin Ondráš.

Riaditeľ agentúry dodáva, že farmári o možnosť odvolať sa neprídu a ich platba môže byť aj po vyplatení stále prehodnotená. Agentúra má na priame platby posledný mesiac.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika