Na hlavný obsah

Bezúročná pôžička pre farmárov v núdzi: Má im pomôcť, kým nedostanú meškajúce platby

Rozhodla o tom vláda.

Bezúročná pôžička pre farmárov v núdzi: Má im pomôcť, kým nedostanú meškajúce platby
Ilustračná snímka žatvy. Foto: RTVS

Farmári, ktorým ešte nevyplatili priame platby, budú môcť čerpať bezúročné pôžičky zo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky. Rozhodla o tom vláda. Peniaze poľnohospodárom pomôžu preklenúť obdobie, kým dostanú meškajúce platby.

Farmári, ktorí ešte nedostali priame platby za minulý rok, sú v existenčnej núdzi. Končia im úvery, za ktoré ručili práve priamymi platbami. Mnohým hrozí, že im lízingové spoločnosti zoberú poľnohospodárske mechanizmy, pretože už nemajú z čoho splácať.

„Poľnohospodári, ktorí sa cítia tým, že sa odkladá vyplácanie priamych platieb ohrození, budú mať možnosť dostať bezúročnú pôžičku zo Slovenskej záručnej a rozvojovej banky až do výšky 100-tisíc eur. Je to 70 percent priamej platby, ktorá by im inak patrila,“ vyhlásil premiér Robert Fico (Smer-SD).

Pomoci pre farmárov v núdzi sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

„Hľadáme spôsoby, aby mohli ručiť týmito priamymi platbami, ale hľadáme spôsoby, aby mohli ručiť aj niečím iným, pokiaľ majú už zobratú pôžičku na priame platby,“ dodal minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Minister Takáč dodáva, že rokuje s bankami a lízingovými spoločnosťami o tom, aby mohli farmári splatiť svoje záväzky až potom, keď budú mať na účte priame platby.

„Priame platby vyplácame a budú sa vyplácať aj po 30. 6., pokiaľ by sa to nestihlo. Žiadame o prolongovanie tých úverov, ktoré už poľnohospodári majú, aby to bolo do 30. 9,“ povedal.

Prísnejšie kritériá na posudzovanie

Bývalá vláda zaviedla prísnejšie kritériá na posudzovanie žiadostí a nepripravila systém na nový spôsob vyplácania. Úradníci teraz nestíhajú. Aby sa vyplácanie urýchlilo, Pôdohospodárska platobná agentúra dostane ďalších 70 ľudí.

„K dnešnému dňu máme v prvom pilieri tých základných platieb číslo, ktoré sa blíži k 80 percentám priamych platieb. Do 10. mája budeme mať vyplatené peniaze za zvieratá. V EKO schémach sme niekde na úrovni medzi 40-50 percent. Progres tu je,“ tvrdí predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Emil Macho.

Zavedenie bezúročnej pôžičky pre farmárov sa bude v parlamente prijímať v zrýchlenom procese. Ak ho parlament schváli, začne platiť od mája.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko