Na hlavný obsah

Cena zlata dosiahla nové maximum. Kto doň investoval v roku 2014, sa môže tešiť zisku

Kov vo všeobecnosti slúži na ochranu peňazí pred infláciou.

Cena zlata dosiahla nové maximum. Kto doň investoval v roku 2014, sa môže tešiť zisku
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cena zlata dosiahla nové maximum. V porovnaní s rokom 2014 stojí jeho trojská unca dvojnásobne viac. Ak by niekto investoval 10-tisíc eur v roku 2014, inflácia by ho pripravila o vyše dvetisíc eur. Ten, kto si vybral zlato, zaznamenal zisk. Dnes by namiesto 10-tisíc, bola jeho hodnota vyše 22-tisíc eur.

Investícia do zlata je pre mnohých spojená s návštevou zlatníctva. Retiazky, krížiky či šperky však nie sú jediný spôsob, ako mať doma kúsok zlata. Investíciu do zlatej mince si však nemôže dovoliť každý.

Cene zlata sa v reportáži v Správach RTVS venoval redaktor Boris Novotňák:

Drahý kov vo všeobecnosti slúži na ochranu peňazí pred infláciou. Predajca varuje, že to nie je investícia na krátky čas. „Je optimálne držať to zlato nejaké obdobie väčšinou sa odporúča päť až desať rokov. Počas ktorého má cena zlata perspektívu najvyššieho možného rastu,“ priblížil numizmatik Juraj Ragan.

Jedna trojská unca zlata váži viac ako 31 gramov a jej momentálna hodnota je niečo viac ako 2 400 dolárov. Za rekordnú cenu môže jednak nestabilita na trhoch, ale aj nestabilita vo svete.

„Investori sa pozerajú z dlhodobého hľadiska na neudržateľný stav verejných dlhov mnohých vyspelých krajín na čele so Spojenými štátmi. Napríklad, dlh Spojených štátov je takmer 35 tisíc miliárd dolárov,“ pokračoval analytik Stanislav Pánis.

Za neistotu môžu aj sankcie

Za neistotu môžu podľa analytika aj nedávne zmrazenie ruských devízových rezerv zo strany USA a Európskej únie.

„Z tohto ohľadu začala najmä Čína výrazne redukovať expozíciu voči dolárovým dlhopisom, a naopak začala Čínska centrálna banka nakupovať zlato keďže Čína a Spojené štáty sú veľkí rivali,“ dodal Pánis.

Všetci, ktorí investovali do zlata ešte v roku 2014, sa môžu tešiť. Jedna trojská unca zlata vtedy stála presne o tisíc dolárov menej. Ďalší nárast ekonómovia očakávajú aj po uvoľnení menových podmienok zo strany centrálnych bánk.

Hlavnú úrokovú sadzbu chce znížiť Európska centrálna banka, ale aj Americký FED. Väčší prístup k takzvaným voľným peniazom môže jeho kúpu ešte viac zatraktívniť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika