Na hlavný obsah

Člen izraelského vojnového kabinetu dal premiérovi Netanjahuovi ultimátum. Žiada plán ukončenia vojny v Pásme Gazy

Gantz vypracoval šesťbodový plán.

Člen izraelského vojnového kabinetu dal premiérovi Netanjahuovi ultimátum. Žiada plán ukončenia vojny v Pásme Gazy
Člen vojnového kabinetu Benny Gantz Foto: TASR/AP

Člen vojnového kabinetu Benny Gantz v sobotu (18. 5.) pohrozil, že jeho strana prestane podporovať koalíciu premiéra Benjamina Netanjahua, ak do 8. júna nebude schválený strategický plán pre ukončenie vojny v Pásme Gazy. Informuje o tom agentúra AP.

„Ak si vyberiete cestu fanatikov a povediete celú krajinu do priepasti, budeme nútení opustiť vládu,“ povedal Gantz. 

Netanjahu podľa izraelských médií ultimátum odmietol. Premiér ich označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela. Netanjahu okrem toho povedal, že je proti uznaniu palestínskeho štátu v rámci dohody o zblížení so Saudskou Arábiou, ktorú Gantz podporil.

Gantz vypracoval šesťbodový plán, ktorého súčasťou je návrat rukojemníkov, ukončenie vlády Hamasu, demilitarizácia Pásma Gazy a vytvorenie medzinárodného úradu na správu civilných záležitostí. Plán počíta aj s krokmi na normalizáciu vzťahov so Saudskou Arábiou.

Gantz je centristický politik a dlhodobý politický rival izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, ktorý sa k premiérovej koalícii a vojnovému kabinetu pripojil už v počiatočných fázach izraelskej vojny s palestínskym hnutím Hamas.

Vojnový kabinet má troch členov a Gantzov odchod by znamenal posilnenie vplyvu Netanjahuových ultrapravicových spojencov na izraelského premiéra. Krajná pravica pri vyjednávaniach o prepustení rukojemníkov a prímerí zastáva tvrdú líniu, žiada okupáciu Pásma Gazy a obnovu izraelských sídiel na území tejto palestínskej enklávy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet