Na hlavný obsah

Čo ďalej po maturite? Väčšina absolventov nevie, čo bude po škole robiť, ukázal prieskum

Odpoveď na otázku nemá až 81 percent maturantov.

Čo ďalej po maturite? Väčšina absolventov nevie, čo bude po škole robiť, ukázal prieskum
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Daniel Stehlík

Až 81 percent absolventov stredných škôl nemá jasno v tom, čo bude robiť po ich ukončení. Veľké množstvo z nich sa totiž ani neuplatní v oblasti, ktorú študovali. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Doštudoval som a čo ďalej?, ktorý realizovala spoločnosť Schreiber Group na vzorke 2 800 študentov z celého Slovenska.

„Je to pre nás alarmujúce číslo. Ako tiež prieskum ukázal, mnohí mladí ľudia tápu vo svojom odbornom alebo profesijnom smerovaní. Až 60 percent absolventov stredných škôl priznáva, že výber strednej školy bol pre nich nevhodný, aj keď ju už doštudovali,“ povedal výkonný riaditeľ Schreiber Group Martin Miklánek.

Mladí ľudia majú v súčasnosti nízky záujem o profesiu, ktorú vyštudovali. Podľa Miklánka môže mať na to vplyv prostredie, kamaráti, rodičia alebo vlastný príjem, ktorý často nemusí byť taký, ako si absolventi stredných škôl predstavovali.

Prieskum ukázal, že mladí ľudia sa nikam neponáhľajú a rozhodnutie o prvom zamestnaní či ďalšom štúdiu si nechávajú na neskôr. Pre 81 percent absolventov nie sú peniaze prvotnou motiváciu pri rozhodovaní sa, či sa hneď po strednej škole zamestnajú.

Chýba im prax

Miklánek upozornil, že na uplatnenie absolventov často vplýva aj súčasná úroveň školstva, keď niektorým študijným odborom chýba dostatočná odborná prax.

„Študenti čoraz menej využívajú brigády počas štúdia, prípadne nebrigádujú v odboroch, ktoré študujú, kde by si chýbajúcu prax a skúsenosti mohli doplniť. Pritom na trhu práce je veľký dopyt aj po mladých ľuďoch, aj absolventoch,“ doplnil.

Z prieskumu vyplynulo, že 72 percent maturantov neplánuje pracovať v odbore, ktorý vyštudovali. Väčšina absolventov si radšej zvolí rekvalifikáciu alebo sa uspokojí s nižším zaradením, ako bolo ich zameranie štúdia.

Množstvo mladých ľudí hľadá lepšie platené pozície. Tie podľa Miklánka nájdu aj po skončení strednej školy a nemusia mať ani vysokoškolský titul.

Prieskum ukázal, že IT odbor vôbec nepatrí medzi nedostatkové profesie na Slovensku. Naopak, najväčší dopyt je po pekároch, učiteľoch a zdravotných sestrách. Miklánek zdôraznil, že absolventi stredných škôl majú ešte možnosť dobrovoľníctva. To im môže pomôcť získať dostatočnú prax a zároveň si osvojiť pracovné návyky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko