Na hlavný obsah

Čo sa stane so zálohovanými obalmi, keď ich vrátite v obchode? Štáb RTVS sa bol pozrieť v triediacom centre

Dozvedeli sa to aj žiaci ZŠ počas exkurzie.

Čo sa stane so zálohovanými obalmi, keď ich vrátite v obchode? Štáb RTVS sa bol pozrieť v triediacom centre
Vytriedené plastové fľaše. Foto: RTVS

Kde končia použité plastové fľaše či plechovky odovzdané v obchodoch? Aj to sa dozvedeli žiaci základných škôl počas exkurzie v jedinom triediacom centre správcu zálohového systému na Považí. Bol s nimi aj štáb RTVS.

Po tom, čo vhodíme kdekoľvek v našej krajine do zálohomatu plechovku či fľašu, putujú do šiestich medziskladov. Tam ich stláčajú, aby ich mohli previezť na špeciálnu triediacu linku do Kočoviec pri Novom Meste nad Váhom. Materiál triedia podľa druhu aj farby.

„Spracúvame ho podľa PET a hliník. PET-tové obaly sa triedia podľa farebnosti. Máme transparentnú, zelenú a modrú, dva mixy. Je to dôležité pre recykláciu, nie je možné z hnedej fľaše, tmavej fľaše, urobiť transparentnú,“ uviedol riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.

Zálohovému systému sa v relácii Správy :24 venovala redaktorka RTVS Dominika Kusá:

Materiál má po vytriedení a zhutnení väčšiu hodnotu pre prípadných kupcov. Prvýkrát privítali v triediacom centre školskú exkurziu. Po tejto exkurzii majú v triediacom centre naplánovaných ďalších šesť

Eko-vzdelávanie prináša výsledky. Tamojší žiaci chodia do prírody zbierať pohodené fľaše.. Očakávajú že ich počet bude stúpať.

Slováci si zálohovanie osvojili. Za dva roky fungovania systému sa podarilo vyzbierať už viac ako dve miliardy obalov. Miera návratnosti presiahla minulý rok 92 percent, čo je viac, ako sa očakávalo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko