Na hlavný obsah

V bašte Orbánovho Fideszu sa konal ďalší protivládny protest

Dištancoval sa aj od ostatných opozičných strán.

V bašte Orbánovho Fideszu sa konal ďalší protivládny protest
V Maďarsku sa konal masový protest. Foto: RTVS

Maďarská opozičná formácia – strana Tisza – usporiadala v bašte vládneho Fideszu v meste Debrecín masový protest. Líder nového zoskupenia, manžel bývalej ministerky spravodlivosti, Péter Magyar sľuboval rozbitie orbánovského korupčného systému. Dištancoval sa aj od ostatných opozičných strán.

Nová hviezda na maďarskej vnútropolitickej scéne Péter Magyar, ktorý sa so svojou stranou dostal v priebehu troch mesiacov na druhé/tretie miesto v rebríčkoch popularity, nepoľavuje vo svojom mobilizačnom úsilí pred eurovoľbami, ktoré sa v Maďarsku uskutočnia 9. júna.

Nie náhodou vyzdvihuje s mimoriadnym dôrazom, že je proti vojne. Kto volí stranu Tisza, volí mier – zdôraznil aj na debrecínskom 20-tisícovom zhromaždení, a vyčítal vláde, prečo straší Maďarov vojnou.

Dokonca pustili demonštrantom aj video z minulosti, v ktorom premiér Orbán vysvetľoval, prečo vládnuce sily apelujú na najhlbšie pudy, na ľudský strach. Lebo keď voliči uveria, že opozícia chce vojnu, v túžbe po poriadku sa obrátia na stranu vlády. Presne túto ideu sleduje aj súčasná vláda – dodal Péter Magyar.

Situáciu priamo v Budapešti pre reláciu RTVS Aktuálne :24 sleduje redaktor Gregor Martin Papucsek:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet