Na hlavný obsah

Marihuanu skúšajú už deväťročné deti, nebezpečnou novinkou sú syntetické drogy. Získať také látky na Slovensku nie je zložité

Podľa odborníkov žijeme v pro-drogovej spoločnosti.

Marihuanu skúšajú už deväťročné deti, nebezpečnou novinkou sú syntetické drogy. Získať také látky na Slovensku nie je zložité
Ilustračná snímka. Foto: ČTK/DPA/Z1022 Patrick Pleul

Vek detí s drogovou skúsenosťou klesá. Marihuanu poznajú už deväťroční. Zohnať drogy na Slovensku zároveň nie je vôbec zložité. Veľké nebezpečenstvo predstavuje aj novinka na scéne, syntetické drogy. Podľa odborníkov žijeme v pro-drogovej spoločnosti, bijú na poplach. V relácii Rádia Slovensko Kontakty o drogách diskutovali klinická psychologička a sociálny pracovník.

„Pro-drogová spoločnosť je tu najmä pre to, ako akceptujeme tzv. legálne drogy, teda alkohol. Ten je dostať kúpiť všade bez akýchkoľvek obmedzení. Myslím si, že tak isto je to s nikotínovými cigaretami a všetkými náhradami tabaku,“ vysvetlila klinická psychlogička Barbora Kuchárová.

Všetky tieto veci podľa nej vysielajú deťom jasný signál, pre ktorý nemajú problém po drogách siahnuť. Návykové látky pritom nájdeme na každej škole, myslí si sociálny pracovník Pavol Ščasný. „Myslím si, že na každej škole, v každej skupine, ktorá medzi sebou koexistuje, či už mladí ľudia, resp. deti, či dospelí. Drogy sú v drvivej väčšine takýchto komunít,“ uviedol.

Upozornil, že ľahké a tvrdé drogy neexistujú, len drogy. V týchto skupinách sa podľa neho vyskytujú najmä alkohol, cigarety, ich náhrady ako vaporizéry aj nebezpečný a v súčasnosti veľmi populárny žuvací tabak.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko