Na hlavný obsah

Ekozávod na Horehroní ako prvý prichádza s revolučnou výrobou. Našli v ňom prácu desiatky ľudí

Tie sa doteraz vyrábali z ropných zdrojov.

Ekozávod na Horehroní ako prvý prichádza s revolučnou výrobou. Našli v ňom prácu desiatky ľudí
Zamestnankyňa ekozávodu v Slovenskej Ľupči. Foto: RTVS

V Slovenskej Ľupči uviedli do prevádzky závod za vyše 100 miliónov eur. Ako prvý prichádza s ekologickou veľkovýrobou čistiacich, takzvaných penivých látok. Doteraz sa vyrábali z ropných zdrojov. Vo firme našlo prácu viac ako 260 ľudí.

Penivé látky, takzvané surfaktanty, ktoré sú základom čistiacich prostriedkov, sa môžu vyrábať ekologickejšie a šetrnejšie k prírode ako doteraz. Firma Evonik Fermas v Slovenskej Ľupči otvorila závod s unikátnou výrobou ich ekologickej formy. Fermentáciou cukrov začali vyrábať takzvané ramnolipidy.

„Sme prví na svete, čo industriálne vyrábajú ramnolipidy. Predstavte si, že máte vodu a olej, a keď umývate riad, tak použijete prostriedok na odmastenie a ten urobí, aby si voda podala ruku s olejom. Spraví sa homogénna zmes. Ramnolipidy spôsobujú premiešanie tejto zmesi,“ vysvetlil riaditeľ fabriky Miroslav Havlík.

Na ekozávod v Slovenskej Ľupči sa bol pre Správy RTVS z regiónov pozrieť redaktor Marek Pivoluska:

Látka šetrná k prírode

Penivé čistiace látky sa dosiaľ vyrábali z ropy. Nový produkt vyrábaný v Slovenskej Lupči je plne odbúrateľný v prírode.

Látka šetrná k prírode, ktorá sa unikátne vyrába v tomto závode, má rozsiahle využitie v rôznych oblastiach priemyslu. „Pracuje sa na tom, aby sa to dalo použiť pri náterových systémoch, v agrárnej oblasti, medicínskej oblasti, čistiace prostriedky aj v kozmetike,“ dodal Havlík.

K 160 zamestnancom pribudne 100 nových pracovníkov. Ďalšie desiatky pracovných miest vzniknú pri súvisiacich činnostiach a službách.

„To, že tu je fabrika, ktorá je jediná svojho druhu na celom svete, znamená dve veci. Jedna je, že je tu perspektíva na ďalšie dekády. Druhá je, že je tu špičkový výskum a vývoj, ktorý láka talenty,“ uviedol predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Ondrej Lunter.

Firma plánuje ďalšie investície

Závod v Slovenskej Ľupči sa stal centrom inovatívnych biotechnologických riešení celého koncernu.

„Veľmi si cením podnikateľské prostredie, atmosféru, ktorú v tomto regióne máme. Charakterizuje ju poskytovanie podpory priemyslu podľa našich potrieb,“ uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Evonik Christian Kullmann.

Do roku 2030 plánuje koncern Evonik investovať viac ako tri miliardy eur do novej generácie udržateľných výrobkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny