Na hlavný obsah

EÚ rozšírila sankčný zoznam. Dostalo sa naň aj kontroverzné médium, v ktorom vystúpili aj slovenskí politici

Na návrh Česka boli na sankčný zoznam EÚ zaradené tri subjekty.

EÚ rozšírila sankčný zoznam. Dostalo sa naň aj kontroverzné médium, v ktorom vystúpili aj slovenskí politici
Ilustračná snímka vlajky Európskej únie. Foto: TASR/AP

Európska únia v pondelok (27. 5.) na návrh Českej republiky rozhodla o zaradení troch subjektov na sankčný zoznam EÚ.

Ide o mediálnu platformu Voice of Europe, v ktorej vystúpili aj slovenskí politici, a proruských ukrajinských podnikateľov Arťoma Marčevského a Viktora Medvedčuka. Oznámilo to české ministerstvo zahraničných vecí na sociálnej sieti X.

Česká vláda koncom marca zaradila Voice of Europe a oboch podnikateľov na svoj národný sankčný zoznam. Podľa českých tajných služieb išlo o proruskú sieť, ktorá sa pokúšala ovplyvňovať politikov vo viacerých európskych krajinách.

„Na návrh Českej republiky boli na sankčný zoznam EÚ zaradené tri subjekty pracujúce pre kremeľský režim. Všetky obmedzenia, ktoré už Česká republika uplatnila, sa teraz vzťahujú na všetkých 27 členských štátov EÚ,“ uviedla česká diplomacia.

Pre Medvedčuka a Marčevského to znamená zákaz vstupu a tranzitu cez všetky členské štáty EÚ.

„Zároveň sú pre všetky tri subjekty zmrazené všetky finančné prostriedky a hospodárske zdroje v celej EÚ,“ dodal český rezort diplomacie.

Pôvodne sa obmedzenia voči Voice of Europe a dvom podnikateľom mali objaviť v 14. balíku protiruských sankcií, o ktorom sa v súčasnosti diskutuje.

Ten mal obsahovať ďalšie opatrenia obmedzujúce príjmy Ruska z vývozu palív, konkrétne ruského skvapalneného zemného plynu (LNG), ale napríklad aj zákaz dovozu ruského hélia.

Keďže ide o komplikované otázky, o sankciách by sa nedalo rokovať včas pred voľbami do Európskeho parlamentu, ktoré sa uskutočnia začiatkom júna.

Tieto opatrenia boli preto z balíka, o ktorom sa rokovalo v zrýchlenom konaní a ktorý schválili ministri zahraničných vecí EÚ na svojom dnešnom zasadnutí v Bruseli, vypustené.

Európska únia zároveň uvalila sankcie na 19 osôb a jeden subjekt v súvislosti s porušovaním ľudských práv v Rusku, informovali diplomatické zdroje ČTK.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet