Na hlavný obsah

Futbalový štadión v Prešove bude stáť viac, než mesto čakalo. V ohrození je európsky šampionát

Mesto musí prijať úsporné opatrenia.

Futbalový štadión v Prešove bude stáť viac, než mesto čakalo. V ohrození je európsky šampionát
Model nového štadióna v Prešove. Foto: RTVS/Futbal Tatra Aréna

Výstavba futbalového štadióna zaťaží prešovskú radnicu viac, než čakala. O pomoc chce požiadať samosprávny kraj a musí prijať aj úsporné opatrenia. Športovisko má byť pritom hotové už najbližší február. Inak Prešov príde o európsky šampionát hráčov do 21 rokov.

Štadión začalo mesto stavať v lete minulého roka ako posledný zo všetkých, ktoré dostali od štátu dotáciu. Mal stáť zhruba 21 miliónov eur. To bolo výrazne viac, než sa počítalo na začiatku projektu.

Ani to však nebude stačiť. Primátor hovorí o chybách v projekte s tým, že sa napríklad musela prehodnocovať statika tribúny. S právnikmi konzultujú aj možné kroky voči projektantovi.

Výstavbe futbalového štadióna v Prešove sa v Správach RTVS z regiónov venoval redaktor Róbert Latta:

„Druhé zásadné navýšenie je parkovisko Čapajevova, kde projektant navrhol skladbu na iné podložie. To sú také zásadné navýšenia, zhruba 600-tisíc eur,“ priblížil primátor mesta Prešov František Oľha.

Celková suma však bude zrejme ešte vyššia. Musia napríklad použiť drahšie osvetlenie. O pomoc chcú požiadať samosprávny kraj. „Celkovo je možné, že štadión sa predraží o zhruba jeden a pol milióna eur,“ dodal Oľha.

Pomoc s financovaním je otázna

To, či kraj opäť s financovaním pomôže, je však otázne. Vyše 7-miliónová dotácia, ktorú schválil pred časom, mala byť posledná. „Kraj v tejto chvíli nemá v rozpočte priestor na navýšenie dotácie,“ uviedla hovorkyňa Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Daša Jeleňová.

Dôležité pritom bude dodržanie termínu dokončenia stavby. „Posunutie termínu by znamenalo diskvalifikáciu Prešova ako jedného z dejísk šampionátu,“ priblížil v stanovisku Slovenský futbalový zväz.

Firma termín chcela posunúť na máj. Konateľ to zdôvodňuje aj komplikáciami s projektovou dokumentáciou. Napokon sa predsa len dohodli. Štadión by mal byť hotový koncom februára. Budú pracovať aj počas víkendov.

„Myslím si, že miera rozostavanosti je taká, že ten termín sa dá stihnúť. Stavba je od samého začiatku problematická. Stále je tam nejaký problém, jeden vyriešime, ďalšie dva sa zjavia. Čiže sme zvyknutí,“ povedal konateľ Futbal Tatran Aréna v Prešove Rastislav Mochnacký.

Oslovili sme aj projektanta. Reagoval, že sa vyjadrí až potom, ako sa o tom porozpráva s primátorom mesta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny