Na hlavný obsah

Aj keď je šport životu prospešný, v kombinácii so slnkom môže byť nebezpečný, upozorňujú odborníci

Nadmerné UV žiarenie je jednou z hlavných príčin rakoviny kože.

Aj keď je šport životu prospešný, v kombinácii so slnkom môže byť nebezpečný, upozorňujú odborníci
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Odborníci upozorňujú na riziká, ktoré môže priniesť športovanie v slnečnom počasí. Nadmerné UV žiarenie je jednou z hlavných príčin rakoviny kože. Nebezpečné ochorenie sa môže objaviť aj desaťročia po spálení na slnku.

Aj keď je šport životu prospešný, v kombinácii so slnkom môže byť nebezpečný.

„Keď nie je teplo, tak to neznamená, že slnko nesvieti. Slnko nám tu svieti, aj v apríli je dosť silné,“ povedal člen Výboru NR SR pre zdravotníctvo Tomáš Szalay (SaS).

Riziká spojené s UV žiarením s odborníkmi rozobrala redaktorka RTVS Natália Dvoranová v spravodajskom bloku Aktuálne :24:

„Práve pri športovaní sme niekoľko desiatok minút až hodín vystavení slnečnému žiareniu bez toho, aby sme si to uvedomovali,“ vysvetlila dermatologička Alexandra Viestová.

Už aj spálenie v detskom veku niekoľkonásobne zvyšuje riziko rakoviny kože. Chrániť sa môžeme pokrývkami hlavy, slnečnými okuliarmi či ochrannými krémami. V opačnom prípade môže byť pravdepodobnosť vyššia.

„Na miestach, ktoré boli najviac vystavované slnku, ako je napríklad plešina u chlapov, nos, tvár, uši, šija, krk a ruky, sa nám začnú takéto rakoviny vyhadzovať,“ doplnila dermatologička Alexandra Viestová.

Ako pri väčšine ochorení, dôležitá je prevencia. Prvé príznaky rakoviny kože môžeme odhaliť napríklad aj vlastným pozorovaním.

Odborníčka spresnila, že je potrebné si na znamienkach všímať, či sú väčšie ako 5 milimetrov, či sú pravidelného tvaru, či majú pravidelné okraje, či sú symetrické a či nie sú viacfarebné.

Niekedy to trvá aj dva roky

„Niekedy to trvá aj dva roky, že pacienti pozorujú, že niečo sa im so znamienkom, alebo s nejakým útvarom na koži, deje a odkladajú návštevu dermatológa,“ upozornila Silvia Schmidtmayerová z OZ Pacientov s dermatologickými malignitami.

Najistejšou prevenciou je vyšetrenie u lekára.

„Prechádzame aj miesta vlasov, za ušami a tvár. Je dobré pozrieť aj ústnu dutinu, lebo aj tam môžu byť nejaké znamienka. Pozeráme ruky, pod podprsenkou, pod nohavičkami, stupaje. To znamienko sa môže skrývať aj niekde, kde je zahalené spodnou bielizňou,“ uviedla dermatologička Alexandra Viestová.

„Prvýkrát idem na vyšetrenie, pretože často cestujem do exotických, slnečných krajín. Tak len pre zaujímavosť, že či nedajbože sa tam niečo nevyskytlo,“ skonštatoval pacient čakajúci na vyšetrenie Jozef Martiš.

„Ja som vodák a naozaj od jari do jesene sme v podstate stále na vode. A je pravda, že niekedy sa stane, že sa na tom slnku pripečieme a znamienka mám, takže na to dávam pozor,“ podotkol ďalší pacient Milan Mráz.

Ak dermatológ zistí, že je znamienko podozrivé, na chirurgii mu ho v lokálnej anestézii odstránia. V liečbe sa pokračuje podľa výsledkov z histológie.

Tento obrázok nemá vyplnený ALT popisok, jeho názov je image-4-1150x224.png

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko