Na hlavný obsah

Voľby 2024

Oficiálne výsledky Eurovolieb 2024 na Slovensku

Eurovoľby

Hraničné kontroly sa nekončia. Slovinsko ich opäť predlžuje na chorvátskych aj maďarských hraniciach

Predlžuje ich o šesť mesiacov.

Hraničné kontroly sa nekončia. Slovinsko ich opäť predlžuje na chorvátskych aj maďarských hraniciach
Hraničný priechod Gruškovje/Macelj. Foto: ČTK/Sojka Libor

Slovinsko v stredu (22. 5.) oznámilo, že kontroly na svojich hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom predlžuje o ďalších šesť mesiacov. Stalo sa tak deň po tom, ako Taliansko oznámilo rovnaké opatrenie na slovinsko-talianskej hranici, informovala tlačová agentúra STA.

Slovinský minister vnútra Boštjan Poklukar uviedol, že kontroly na hraniciach majú za cieľ pomáhať v boji proti zločinu. Avizoval, že príslušné orgány urobia všetko pre to, aby mali čo najmenší vplyv na miestnych obyvateľov.

Taliansko aj Slovinsko oznámili predĺženie kontrol na svojich hraniciach ešte pred vypršaním platnosti súčasných kontrol. Hraničné kontroly budú teraz po novom v platnosti do 21. decembra.

Poklukar vo vyhlásení pred novinármi dodal, že o rozhodnutí Slovinska informoval svojich partnerov v Chorvátsku a Maďarsku, ako aj Európsku komisiu.

STA vo svojej správe pripomenula, že Taliansko obnovilo kontroly na vnútornej hranici EÚ 21. októbra 2023 z dôvodu zmien bezpečnostnej situácie v Európe a na Blízkom východe a rizika teroristického útoku. Slovinsko nasledovalo príklad Talianska a zaviedlo kontroly aj na svojich hraniciach s Chorvátskom a Maďarskom.

Minister Poklukar v stredu objasnil, že situácia na Blízkom východe sa nezlepšila, ale ďalej eskaluje. Hraničné kontroly budú naďalej cielené a zostanú rovnaké ako doteraz, dodal.
Doplnil, že počas letnej turistickej sezóny neočakáva na hraniciach žiadne väčšie problémy, rovnako ako ani v predvianočnom období v decembri.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet