Na hlavný obsah

Influenceri nemôžu na sociálnych sieťach propagovať hazard, problémom je aj hranie hier. Porušujú tým zákon

Hrozí im zo strany štátu pokuta vo výške 50-tisíc eur.

Influenceri nemôžu na sociálnych sieťach propagovať hazard, problémom je aj hranie hier. Porušujú tým zákon
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Influenceri nemôžu propagovať hazard na sociálnych sieťach. Zakazuje im to zákon. Aj hraním hier, kde sami riskujú, porušujú zákon a hrozí im pokuta. Úrady na Slovensku rokujú s vydavateľmi hier, ako obmedziť nelegálny hazard v online prostredí.

Ak sa influenceri rozhodnú pre propagovanie hazardných hier, ktoré na Slovensku nemajú licenciu, hrozí im zo strany štátu pokuta vo výške 50-tisíc eur. V prípade, že ide o firmu, pokuta sa môže vyšplhať až na 250-tisíc.

„Nemôžem propagovať hazardnú hru a webové sídla prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí nemajú na území SR udelenú individuálnu licenciu. Protiprávneho konania sa dopúšťa aj ten, ktorý to video urobil,“ informoval generálny riaditeľ Úradu pre reguláciu hazardných hier Martin Bohoš.

Známy slovenský influencer, ktorý na svojich videokanáloch propaguje hranie počítačových hier a kupovanie lootboxov, už za to dostal pokutu. Úrad varuje, že súčasťou pokuty môže byť aj zákaz činnosti.

Propagácii hazardu online sa v Správach RTVS venoval Erik Adamson:

„V prípade, ak platforma uzná, že konkrétny používateľ cez svoje konto porušuje pravidlá legislatívneho prostredia Slovenskej republiky, tak môže okrem pokuty dôjsť aj k zablokovaniu konta na tej sociálnej platforme,“ uviedol Bohoš.

Licencované stránky

Do problémov sa dostávajú aj tí influenceri, ktorí na online videoslužbách sami hazardujú. Často ani nevedia, že porušujú zákon. Hráči sa pýtajú, či by úrady nemali skôr žalovať vydavateľov hier, ktorí do svojho softvéru zakomponovali hazard.

„Samozrejme, komunikujeme aj s týmto vydavateľom. Ide mu výzva, v prípade keď to nebude rešpektovať, ďalším krokom je podanie na krajský súd, ktorý vydá zároveň príkaz všetkým poskytovateľom internetu na Slovensku aby prístup k takejto doméne zablokovali,“ dodal Bohoš.

Úrad preto odporúča, aby si influenceri, ktorých firmy oslovili na spoluprácu, overili, či spoločnosť figuruje na zozname licencovaných webových stránok. Zoznam je dostupný na webe úradu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko