Na hlavný obsah

Iveta Radičová: Streľba na Roberta Fica bol prejav nielen polarizácie, ale aj radikalizácie

Podľa Radičovej to bol prejav obrovskej nenávisti.

Iveta Radičová: Streľba na Roberta Fica bol prejav nielen polarizácie, ale aj radikalizácie
Na snímke zľava miesto incidentu v Handlovej a sociologička Iveta Radičová. Foto: TASR/Radovan Stoklasa, Dano Veselský

Sociologička a bývalá premiérka Iveta Radičová pozerala na incident so slzami v očiach. „To, čo sa stalo, je nielen šokujúce, ale je to hrozná udalosť. Dnes si nevieme uvedomiť, aké vážne a dlhodobé to bude mať dôsledky a následky,“ povedala v rozhovore pre RTVS.

„Je to prejav obrovskej miery nenávisti, ktorá je nakopená v spoločnosti a z obrovskej miery nie len polarizácie, ale aj radikalizácie spoločnosti,“ skonštatovala Radičová. Lekárom aj premiérovi Robertovi Ficovi želá všetku silu.

Po stredajšom (15. 5.) výjazdovom rokovaní vlády postrelil 71-ročný muž z Levíc premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Previezli ho do nemocnice v Handlovej, odkiaľ ho helikoptérou transportovali do nemocnice v Banskej Bystrici. Podľa posledných informácií je premiér stále vo vážnom stave.

Podľa Radičovej sa správame, a rovnako aj reprezentanti politických strán tak, že slová unesú všetko. „Sú tu skupiny ľudí, ktorí veľmi reagujú na rozosievané slová, nenávisť a osočovanie z úst politikov,“ uviedla sociologička.

Spomenula pri tom útoky na prezidentku Zuzanu Čaputovú a jej ohrozenie života, útoky na konkrétnych novinárov a médiá, prokurátorov aj sudcov. „Vlády SR sa nesprávajú ako vlády všetkých občanov, ale úplne priamo a explicitne sa vyjadrujú, že sú zástancami len svojich voličov. Tým vylučujú väčšinovú časť spoločnosti z účasti na spravovaní vecí verejných,“ zhodnotila Radičová.

Dodala, že ak niekoho vylúčite, cíti sa v ohrození. Podľa Radičovej prežívame už 15 rokov trvajúce krízy, od migračnej, cez finančnú až po pandémiu či vojnu na Ukrajine.

Pozrite si celý rozhovor so sociologičkou Ivetou Radičovou, ktorý odznel v relácii RTVS Komentáre dňa:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko