Na hlavný obsah

Izraelské tanky vpadli do centra mesta Rafah na juhu Pásma Gazy

Agentúre Reuters to potvrdili svedkovia.

Izraelské tanky vpadli do centra mesta Rafah na juhu Pásma Gazy
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Izraelské tanky v utorok (28. 5.) vošli do centra mesta Rafah na juhu Pásma Gazy, informuje agentúra Reuters s odvolaním sa na svedkov z miesta.

Izraelská armáda sa k tomu zatiaľ nevyjadrila, podľa Reuters vydá vyhlásenie k situácii v oblasti neskôr.

Izraelská armáda začala pozemnú operáciu v Rafahu pred tromi týždňami napriek tomu, že ju od toho odrádzalo medzinárodné spoločenstvo kvôli veľkému počtu civilistov v tejto oblasti.

Armáda doteraz tvrdila, že nejde o rozsiahlu akciu, ale o operácie v okrajových častiach oblasti.

Do Rafahu a jeho okolia utieklo pred masívnym izraelským bombardovaním a pozemnými bojmi od vlaňajšieho októbra, keď začala vojna v Gaze, viac ako milión ľudí.

Deň pred začatím operácie v Rafahu izraelská armáda vyzvala civilistov vo východnej časti tejto oblasti, aby sa evakuovali k pobrežiu.

Postupne evakuačné výzvy rozširovala na ďalšie časti Rafahu. Oznámil v utorok Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA), že oblasť opustilo zhruba milión Palestínčanov.

Izraelská armáda posiela Palestínčanov do oblasti pri pobreží, ktorú označuje za „bezpečnú humanitárnu zónu“.

Humanitárna zóna nie je bezpečná

Podľa humanitárnych organizácií ale ani tam to nie je bezpečné, oblasť navyše nemá takmer žiadnu infraštruktúru a Palestínčania, z ktorých väčšina sa od októbra premiestňovala už niekoľkokrát, tam prežívajú v stanoch v katastrofálnych humanitárnych podmienkach.

Izrael oblasť Rafahu už skôr počas tejto vojny, ktorú začalo teroristickým útokom na Izrael hnutie Hamas, ostreľoval.

V noci zo 6. na 7. mája tam začal pozemnú operáciu, ktorú vláda označila za „obmedzenú“. Medzi prvými krokmi obsadila izraelská armáda aj priechod Rafah na hranici s Egyptom, ktorým sa do Gazy dostávalo najviac humanitárnej pomoci.

Prechod je odvtedy uzavretý, Egypt po jeho obsadení izraelskou armádou odmietol spolupracovať s Izraelom na jeho fungovaní. V pondelok pri prechode zrejme pri strete medzi izraelskou a egyptskou armádou zomrel egyptský vojak.

Izraelská vláda akciu v Rafahu zdôvodnila pred tromi týždňami tým, že sa tam skrývajú posledné väčšie jednotky Hamasu a že bez operácie v tejto oblasti nemožno Hamas poraziť.

Začiatkom tohto mesiaca sa ale tiež znovu rozhoreli boje aj na severe a v centrálnej časti Pásma Gazy v oblastiach, o ktorých armáda predtým tvrdila, že ich má už z väčšej časti pod kontrolou.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet